tisdag 1 september 2020

Frallor med olivolja

 

Igår hade jag en bakdag. Det var nästan helt slut på bröd i frysen så jag behövde fylla på. Dessa goda frallor skulle egentligen bakas ut till större bröd, men jag var sugen på frallor så det fick bli det istället. Originalreceptet på degen kommer från ett recept på italienskt lantbröd som jag hittade på matklubben.se (se här). Frallorna blev härligt mjuka och fluffiga, och de smakade ljuvligt gott, med smör och ost, till en kopp te. 

Frallor med olivolja
ca 35 - 40 stycken, beroende på storlek
50 g jäst
10 dl kallt vatten
1 msk salt
½ dl olivolja
ca 20 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och oljan. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en rund boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar, eller tills degbollen fördubblats i storlek. 

Klä två till tre plåtar med bakplåtspapper, eller smörj plåtarna med lite olivolja. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 35 - 40 jämnstora bitar. Forma bitarna till runda och fina frallor. Lägg dem på plåtarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12 minuter (tiden kan variera beroende på storleken på bröden och på ugnens kapacitet). Ta ut plåtarna ur ugnen och lägg försiktigt bröden på ett bakgaller. Låt dem svalna under bakdukar. Frallorna går alldeles utmärkt att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.