måndag 14 september 2020

Zucchinigratäng med champinjoner, paprika och dill


Det är snart dags att ta bort våra zucchiniplantor, eftersom de inte längre är särskilt produktiva. De får dock vara kvar någon vecka till. Det sitter nämligen fortfarande kvar några zucchinifrukter som jag vill låta hinna utvecklas innan jag slänger plantorna. Förra veckans zucchiniskörd fick bli huvudingrediens i en smakrik gratäng, med champinjoner, paprikapulver och dill. Vi käkade den krämiga gratängen tillsammans med ugnsstekt klyftpotatis och blandad råkost. Det var superdupergott! 😋

Zucchinigratäng med champinjoner. paprika och dill
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
100 - 150 g purjolök
ca 1 kg zucchini
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 - 2 krm rökt paprikapulver (kan uteslutas)
2 krm grovmalen svartpeppar
1 svampbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 - 2 tsk torkad dill alternativt  ca 3 msk finklippt färsk eller fryst dill
salt efter smak
ca 2 - 3 dl riven lagrad ost till gratineringen
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Skölj och ansa purjolöken. Skär den i tunna strimlor. Skölj och ansa zucchinin och skär den i jämnstora tärningar. 

Stek svampen utan fett i en stor stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, zucchinin och purjolöken. Låt allt steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Tillsätt tomatpurén, paprikapulvret, det rökta paprikapulvret och svartpepparn. Smula i buljongtärningen. Låt allt steka i ca 1 - 2 minuter. Rör i crème fraichen och dillen. Låt sedan alltihop puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av röran med salt. 

Häll zucchiniröran i formen. Toppa med den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter. Ta ut formen och låt den gärna stå någon minut innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.