onsdag 6 januari 2021

Supergod linsgryta med champinjoner och sambal oelek


Idag snöar det och blåser här i Vadstena, så jag håller mig helst inomhus. Jag blir väldigt frusen när det är lite kyligare ute, så just nu sitter jag invirad i en pläd med vetevärmaren i knät och dricker en kopp te. Vi har precis käkat en mycket mumsig lunch, bestående av en krämig linsgryta, ugnstekt potatis, råkost och en klick vinbärsgelé. Det var en perfekt måltid en dag som denna 😊. 

Linsgryta med champinjoner och sambal
ca 4 - 6 portioner
2 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
200 g skivade champinjoner
1 msk smör
1 liten finhackad gul lök
6 dl vatten
1 msk soja
½ svampbuljongtärning
1 - 2 tsk sambal oelek
1 lagerblad
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här:
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten en stund. Lägg över dem i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker linserna + lite till. Låt linserna stå och svälla i ca 30 minuter. 

Stek svampen på hög värme i en stekpanna utan fett tills vätskan, som svampen ger ifrån sig, har dunstat. Tillsätt smöret och löken och låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Häll i 1 dl av vattnet och lägg sedan över allt i en gryta. Häll i resten av vattnet och tillsätt sojan, buljongtärningen, sambal oelek samt lagerbladet. Häll av blötläggningsvattnet från linserna. Ha sedan i linserna i grytan. Rör om. 

Låt det koka upp under lock. Passa noga så att det inte kokar över! 
Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan koka på svag värme i ca 30 - 40 minuter eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Rör om i grytan då och då under tiden. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Rör ner crème fraichen i grytan och låt den bli varm. Smaka av med salt och svartpeppar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.