måndag 4 januari 2021

Tacokryddad kålsoppa med bönor

 

Dagens recept är en tacokryddad soppa i vilken jag använde en del av det överblivna rödkålshuvud som jag nämnde i gårdagens inlägg. Det var inte den vackraste maträtt som jag någonsin lagat, eftersom soppan fick en något brunaktig färg av rödkålen, men den smakade överraskande gott. Vi käkade soppan med en klick yoghurt, några skivor smörgåsgurka, samt frallor med smör och ost. Det blev en enkel, billig och mycket mumsig middag, som jag gärna käkar någon mer gång i framtiden 

Tacokryddad kålsoppa med bönor
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 150 g morot
ca 600 g grovt hackad rödkål eller vitkål
1 påse köpt tacokrydda alternativt 3 - 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda (se här)
1 tsk malen spiskummin
500 g krossade tomater
7 - 8 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs)
2 grönsaksbuljongtärningar
200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk  konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
salt, grovmalen svartpeppar och eventuellt torkad oregano efter smak
Till servering: 
En klick crème fraiche (eller turkisk yoghurt), inlagd jalapeno och/eller smörgåsgurka samt ett gott, gärna ljust, bröd

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 7 -  8 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i ca 1 - 2 minuter. Ha i kålen och kryddorna och låt  allt steka, under omrörning, i någon minut. Häll i tomaterna och vattnet (Tips! använd tomatförpackningen som mått till vattnet). Smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme, under lock, i ca 30 - 40 minuter, eller tills kålen och morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Tillsätt bönorna och låt soppan koka i ytterligare ca 5 - 10 minuter. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och oregano. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.