torsdag 21 januari 2021

Enkel morotssoppa med färskost

 

Ibland när vi köper morötter så blir de mjuka och sladdriga redan efter några dagar. Sådana sladdriga exemplar brukar jag förvälla och frysa in. Ibland fryser jag även in rivna morötter, om de riskerar att bli för gamla i kylen. Igår gjorde jag en frysrensning och använde de frysta morötterna i en soppa. Soppan blev supergod och härligt krämig. Mums! Tänk att ett gäng sladdriga morötter, som många skulle välja att kasta i soporna, kan förvandlas till något som är så gott. 

Enkel morotssoppa med färskost
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
ev. 1 vitlöksklyfta
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
½ - 1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
ca 1 kg morötter (går att byta ut mot ca 750 - 800 g frysta morötter)
200 g naturell färskost (typ philadelphiaost)
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
Salt efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken (om du använder det) och låt den steka med i ca 1 minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt timjan, lagerbladet och morötterna. Rör om så att allt blandas. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills löken och morötterna är riktigt mjuka. Rör om några gånger under tiden. Ta av soppan från värmen. Fiska upp lagerbladet och släng det i komposten. Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i matberedaren. Rör ner färskosten i soppan och mixa en kort stund till. Sätt tillbaka grytan på värmen igen, och låt soppan småkoka i ytterligare några minuter. (Späd med lite mer vatten om du tycker soppan är för tjock). Smaka av soppan med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.