onsdag 20 januari 2021

Lasagne med broccoli, keso och tomat

 

Den här smaskiga lasagnen, med broccoli, keso och tomat, käkade vi till lunch i måndags. Jag testade att lägga ut en bild på den på instagram och till min stora förvåning fungerade det utan större problem. Tekniska saker är vanligtvis inte min starka sida, men jag antar att de har gjort det enkelt så att även novis, som jag, ska klara av det. Jag är inte någon flitig användare av den typen av sociala medier, men jag kan försöka att posta en bild med jämna mellanrum. 

Tips! om du inte vill göra egen pasta och tomatsås så går det naturligtvis att använda köpta färska lasagneplattor och köpt tomatsås. Det går åt pastaplattor till 3 lager i en form som mäter 20 x 30 cm, och det går åt ca 5 - 6 dl tomatsås.

Lasagne med broccoli, keso och tomat
ca 4 portioner 
Pastadeg: 
2 stora ägg
ca 200 g vetemjöl
1 msk kallt vatten
(om du vill göra pastadeg utan ägg hittar du recept här)
Tomatsås: 
½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
ev. 1 dl vatten (jag hade i det för att jag ville ha mycket sås, men det går att utesluta)
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
1 krm torkad oregano
1 krm torkad basilika
1 krm grovmald svartpeppar
ca ½ tsk salt
Kesoröra:
500 g keso
½ - 1 dl finriven parmesanost
1 - 2 krm lökpulver
2 krm torkad oregano
Broccolifräs: 
1 msk olivolja
1 gul lök
ev. 1 vitlöksklyfta
500 g broccoli, använd ansad och sköljd färsk broccoli eller frysta broccolibuketter (fryst broccoli tinas och kramas ur innan användning)
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt
Övrigt: 
lite matfett till att smöra formen med
lite vetemjöl och mannagryn till utkavling av degen
ca 2 - 3 dl riven ost till gratinering

Gör så här: 

Börja med pastadegen: Blanda ihop alla ingredienser till en fast deg. Platta till den och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Gör sedan tomatsåsen: Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Löken ska inte få färg utan bara mjukna. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i ca 1 minut. Häll i tomaterna och ev. vattnet. Tillsätt lagerbladet, örterna, pepparn och saltet. Blanda allt väl. Låt såsen koka upp under lock. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme, under lock, i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då. 

Under tiden som såsen kokar är det dags att sätta ugnen på 200 C. Gör även kesoröran och broccolifräset medan såsen kokar. 

Kesoröra: Blanda keson med parmesanosten samt lökpulvret och oreganon. Ställ röran kallt tills det är dags att använda den. 

Broccolifräset: Skala och finhacka löken och eventuellt vitlöken. Grovhacka broccolin (om du använder fryst broccoli ska den tinas och kramas ur innan den hackas). Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt broccolin och låt den steka med på något högre värme tills den fått lite färg och mjuknat (tiden varierar beroende på om du använder färsk eller fryst broccoli och hur grovt hackad den är). Vänd runt allt några gånger under tiden. Tillsätt vitlöken (om du använder det) och låt den steka med någon minut. Ha på saltet och svartpepparn. Ställ sedan undan fräset så länge. 

Montering: 
Smör en ugnsfast form, som mäter ca 20 x 30 cm, med lite matfett. Dela pastadegen i 3 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel som mäter ca 15 x 40 cm. Du kan antingen kavla för hand, på en mjölad arbetsyta, eller i pastamaskinen, (jag kör min deg i pastamaskinen till tjocklek 5). Lägg sedan degrektangeln på lite mannagryn och dela den på mitten så att du får två lika stora bitar (à ca 15 x 20 cm). Upprepa sedan proceduren med resterande degbitar. 

Bred ut ca 1/4 av tomatsåsen i botten av formen. Lägg i två pastabitar bredvid varandra så att de fyller ut botten av formen. Bred på hälften av kesoröran och strö på hälften av broccolifräset. Lägg på ytterligare två pastabitar. Bred på resterande kesoröra och strö på resterande broccolifräs. Ha på ca 1/4 av tomatsåsen. Lägg på de sista två pastabitarna och häll på resten av tomatsåsen. Se till att såsen rinner ner lite i ytterkanterna av pastaplattorna längs formens insida. Strö på osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 30 - 40 minuter, eller tills pastan är genomkokt. Täck eventuellt formen med en tom plåt om ytan blir för mörk innan lasagnen är färdiggräddad. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i ca 5 minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.