torsdag 7 januari 2021

Saftiga bönburgare med svamp

 

Dessa saftiga bönburgare, med svamp, gjorde jag för ett tag sedan. Både jag och maken tyckte att de var jättegoda. Ena dagen käkade vi dem i bröd med coleslaw, gjord på rödkål (se här), men vi tyckte att coleslawsmaken tog över för mycket, så nästa dag hade vi vanlig dressing till burgarna istället och käkade coleslaw vid sidan av. 

Jag tror att originalreceptet på burgarna kommer från ett nummer av ICA:s tidning buffé, men jag är osäker eftersom jag tyvärr inte har antecknat detta i min receptpärm. Hur som helst så är dessa burgare kanongoda och hamnar högt upp på vår lista över smaskiga vegetariska burgare, så all heder åt den ursprungliga receptmakaren.

Saftiga bönburgare 
blir 4 stora burgare
Rapsolja till stekning
200 g skivade champinjoner
1 liten finhackad gul lök alternativt 2 dl fint strimlad purjolök
2 dl havregryn
200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk malen chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
ev. lite skivad eller riven ost att toppa burgarna med
Tillbehör: 
Hamburgerbröd och valfria tillbehör (vi hade dressing, smörgåsgurka och ketchup på själva burgaren och serverade coleslaw och ugnstekt potatis vid sidan av)

Gör så här: 
Stek champinjonerna, utan fett i stekpannan, tills den vätska som de ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt lite rapsolja och löken, eller purjolöken, och låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Låt det sedan svalna. 

Mixa havregrynen tills de är som grovt mjöl. Ställ sedan undan dem så länge. Mixa svamp- och lökfräset lite grovt. Tillsätt bönorna, ägget, saltet och kryddorna. Mixa allt en kort stund. Blanda ner havregrynsmjölet och mixa allt till en grov smet. Ställ smeten kallt i minst 30 minuter. 

Dela smeten i fyra lika stora delar och forma fyra jämnstora, och jämntjocka, burgare. Stek dem i olja ca 5 - 6 minuter per sida. Ha gärna på lite ost på burgarna, och låt den smälta. Servera burgarna i hamburgerbröd med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.