måndag 18 januari 2021

Bakad potatis med linsröra med ajvar

 

Maken köpte en säck potatis förra veckan, och i den fanns det några riktigt stora exemplar som jag använde till bakad potatis. Till fyllning gjorde jag en linsröra smaksatt med bland annat ajvar relish och torkad dill. Jag blev lite osäker på hur röran skulle bli eftersom linserna kokade ganska ojämnt, vissa av linserna blev mosiga medan andra hade rejält tuggmotstånd. Det blev dock bra till slut och röran smakade gott. Vi toppade potatisarna med linsröran och lite smulad salladsost. Dessutom hade vi en rejäl hög med råkost vid sidan av. Det blev en mycket mättande middag. 

Linsröra med ajvar
hos oss räckte röran till 4 bakpotatisar 
1 ½ dl torra röda linser
vatten till sköljning och kokning
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
ca ½ dl ajvar relish, ta mer eller mindre efter egen smak
½ tsk paprikapulver
salt, grovmalen svartpeppar och torkad dill, eller oregano, efter tycke och smak
Till servering: 
Bakad potatis, smulad fetaost, salladsost, eller riven lagrad ost, samt lite salt och eventuellt en smörklick

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 3 dl vatten och buljongtärningen. Rör om. Låt det koka upp under lock. Håll koll för det kokar lätt över! Sänk sedan värmen under kastrullen så att linserna bara småkokar. Låt dem puttra på svag värme tills de är mjuka men inte totalt mosiga (ungefärlig koktid står ofta angiven på linsförpackningen) (jag kokade mina linser i ca 20 - 25 minuter). Rör om då och då under tiden. Häll av linserna och låt dem sedan kallna. 

Blanda linserna med resterande ingredienser. Smaka av med salt, svartpeppar och örter. Ställ röran kallt i minst 30 minuter innan servering.

Bakad potatis
Värm upp ugnen till 200 C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller i en plåtform. Tvätta stora, oskalade, potatisar väl och torka sedan av dem med hushållspapper. Lägg dem på plåten eller i formen. stick några hål runt om i potatisarna med en provsticka. Sätt in plåten, eller formen, i mitten av ugnen och låt potatisarna baka tills de är mjuka. Hur lång tid det tar varierar efter hur stora potatisarna är och vad de har för täthet. Känn med sticka! Ta ut potatisarna ur ugnen när de är mjuka. Lägg dem på tallrikar. Skär ett djupt, längsgående snitt i dem och tryck isär delarna lite grann. Ha i vald fyllning (vi brukar ha i en klick smör, lite salt och riven ost innan själva fyllningen). Ät och njut! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.