onsdag 13 januari 2021

Grovt bröd med fördeg & skållning


Dessa mumsiga limpor bakade jag för ett tag sedan. Originalreceptet kommer från matklubben. se. Limporna fick fin karaktär av fördegen och skållningen, men de smulade tyvärr lite när vi skar i dem. Nästa gång ska jag därför prova att grädda dem något kortare tid, och se om det gör någon skillnad.  

Det är tur att jag har fyllt frysen med bröd, för i går, när jag var ute på en härlig promenad och njöt av solskenet, råkade jag vricka/stuka till min handled, så nu kan jag nog inte baka på ett tag. Det var väldigt halt på trottoarerna och gångbanorna på sina ställen, vilket ledde till att jag lyckades med konststycket att inte bara ramla en gång utan två gånger. Trots att jag har kängor med jättebra sulor var jag ändå chanslös när jag råkade komma på områden med förrädisk blankis. Båda gångerna blev det en snygg framåtlandning med diskret nedsättning av händerna i marken. Den sista gången tog jag dessvärre bara emot mig med den högra handen, och den klarade inte riktigt av stöten, så nu sitter jag alltså här med en lätt stukad handled. Idag ska jag hålla mig inne i säkerhet för jag vill inte riskera att samma sak händer igen. Ni får ha en bra onsdag, och gå försiktigt! 😊

Grovt bröd med fördeg
blir 4 limpor
Fördeg: 
5 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
Skållning: 
4 dl grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten
Deg: 
45 g jäst
5 dl vatten, 37 C varmt
1 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
1 msk salt
fördegen + skållningen ovan
1 dl grahamsmjöl
 3 ½ dl grovt rågmjöl
ca 15 - 16 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Gör så här: 

Kväll dag 1 
Fördeg: Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda allt till en deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten. 

Skållning: Ta fram en annan bunke. Ha i det grova rågmjölet i den bunken. Häll på det kokande vattnet och blanda väl. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i det ljumna vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt.  Ha i oljan, sirapen och saltet. Rör om. Tillsätt skållningen och fördegen från dag ett och blanda allt väl. Tillsätt grahamsmjölet och det grova rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget tills du får en smidig, klibbfri deg. H upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter,  med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen, och grädda limporna i ca 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och lägg över dem på ett brödgaller. Täck dem med bakduk och låt dem kallna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.