måndag 11 januari 2021

Nordafrikansk rotfruktsgryta med apelsin, aprikos och grönkål

 

Den här smakrika nordafrikanska rotfruktsgrytan innehåller ingredienser som är ganska enkla att få tag i den här delen av året. Jag använde förvälld, fryst grönkål i grytan, men det går lika bra att att använda färsk grönkål (anpassa koktiden efter hur mjäll kålen är). Vi käkade grytan tillsammans med couscous, hummus och en klick yoghurtsås med mynta. Det var supergott! 

Nordafrikansk rotfruktsgryta med apelsin, aprikoser och grönkål
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 350 - 400 g morötter
ca 350 - 400 g kålrot
3 msk tomatpuré
1 msk marockansk kryddmix (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 dl saft från färskpressad apelsin (för mig gick det åt 1 normalstor apelsin)
5 dl vatten
ca 1 tsk salt
2 msk russin
6 torkade aprikoser
ca 75 - 100 g hackad grönkål (jag använde fryst grönkål)
Till servering: 
Couscous, hummus och yoghurtsås med mynta (se recept här, här och här)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och kålrötterna och skär dem i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt rotfrukterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Ha i tomatpurén, kryddmixen och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i apelsinsaften och vattnet. Tillsätt saltet. Hacka aprikoserna och rör ner dem samt russinen i stekpannan. Rör om. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att grytan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 35 - 40 minuter. Rör i grönkålen och låt allt koka i ytterligare ca 10-15 minuter, eller tills rotfrukterna och kålen är mjuka (om grönkålen är grov och trådig kan den behöva tillsättas tidigare för att hinna koka färdigt). Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.