måndag 25 januari 2021

Pastagratäng med champinjoner, purjolök, timjan och tryffel

 

Den här krämiga pastagratängen, med champinjoner, purjolök, timjan och tryffel, var sanslöst god tyckte både jag och maken när vi käkade den för ett tag sedan. Ett extra plus är att den var lika god när vi åt den i matlåda dagen efter. Det här receptet kommer jag definitivt att spara i min pärm. 

OBS! Jag gillar att ha mycket sås i mina pastagratänger, så att de håller sig krämiga länge, men om du inte vill ha så mycket sås kan du minska till 7 ½ - 8 dl mjölk och ca 4 msk vetemjöl. 

Pastagratäng med champinjoner, purjolök, timjan och tryffel
ca 4 - 6 portioner
300 g pasta
vatten och salt till pastakoket
ca 1 msk tryffelolja
250 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 2 ½ dl finstrimlad purjolök
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm torkad timjan
lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
9 - 10 dl standardmjölk (med 3 % fett) 
5 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan i och lägg den i formen. 

Börja sedan med såsen. Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då för det bränner lätt fast. Gör svampfräset under tiden som såsen kokar. 

Hetta upp en stor stekpanna (vänta med oljan!). Ha i svampen och låt den steka tills den vätska som den ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och purjolöken. Låt det steka på medelstark värme i ca 5 - 6 minuter, tills svampen fått lite färg. Ha på salt, svartpeppar och timjan. Blanda fräset med pastan i formen. 

Ta av såsgrytan från värmen och rör i osten. Blanda såsen med pastan och svampfräset i formen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, eller tills gratängen fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.