torsdag 8 april 2021

Morotsbiffar med kikärtor och sambal


I originalreceptet till dess biffar, som jag hittade på arla.se, används sötpotatis, men jag bytte ut dem mot närodlade morötter istället. Det funkade finemang 👍. Biffarna höll ihop bra och blev supergoda. Vi käkade dem tillsammans med kokt matvete, stekta grönsaker och en kall sås smaksatt med bostongurka och curry (se här). Det blev en riktigt smaskig vegetarisk middag som jag gärna äter fler gånger. 

Morotsbiffar med kikärtor och sambal
ca 12 stycken
200 - 225 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
500 g morötter
2 ägg
ca ½ dl vetemjöl
ca 1 ½ - 2 dl havregryn (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om det behövs)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ -1 tsk lökpulver
ca ½ tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. 1 - 2 krm rökt paprikapulver (jag hade inte i detta)
ca 2 - 3 msk rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg kikärtorna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Skala morötterna och riv dem fint. Pressa sedan ut så mycket av vätskan ur dem som möjligt med hjälp av händerna, eller genom att pressa dem i en potatispress. Blanda sedan morötterna med kikärtorna i bunken. Tillsätt alla resterande ingredienser utom oljan. Ställ smeten kallt i ca 15 minuter. 

Forma ca 12 jämnstora biffar av smeten. Lägg dem på ett fat och ställ dem gärna kallt i ca 15 minuter. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Ha i några av biffarna och låt dem steka på medelhög värme i ca 6 - 7 minuter per sida (de är klara när de har fått fin färg och känns stumma om du trycker lite i mitten på dem). Håll dem varma under tiden som du steker resterande biffar .

(Överblivna biffar går bra att förvara i kylen eller frysen och sedan värma i mikron)



2 kommentarer:

  1. Goda biffar och såsen passade bra till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! vad roligt att du tyckte biffarna var goda och att du gillade smakkombinationen med såsen :)
      Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.