onsdag 21 april 2021

Råglimpor med kross

 

I dag ska jag börja arbeta på kyrkogården här i Vadstena. Det ska bli jättekul att börja jobba igen 😀. Jag håller tummarna för att min kropp kommer att uppskatta det fysiska utomhusarbetet lika mycket som jag gör. Det har gått två och ett halvt år sedan jag arbetade med liknande uppgifter så jag är säkert lite ringrostig i början, men det kommer säkert att bli kanonbra. 

Nu när jag börjar jobba igen kommer jag inte att ha lika mycket tid och ork över till hushållsarbete. Jag passade därför på att ägna några timmar av gårdagen till att baka matbröd. Dessa råglimpor var ett av mina alster. Limporna fick god smak och karaktär av rågmjölet och ett härligt tuggmotstånd av rågkrosset. Mums! 😋

Jag kommer tyvärr inte ihåg vart jag hittat receptet, men all heder åt den ursprungliga receptmakaren. 

Råglimpor med kross
blir 2 limpor
Dag 1: 
2 dl rågkross
2 dl filmjölk
Dag 2: 
Blandningen från dag 1 
50 g jäst
3 dl vatten, 37 C varmt
½ dl smält smör eller margarin + lite extra matfett till formarna
2 tsk salt
2 msk sirap
5 dl finmalet rågmjöl
ca 8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här: 
Kväll dag 1: Rör ihop rågkross med filmjölk i en degbunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Blanda ner det ljumna vattnet och det smälta smöret i degbunken. Smula ner jästen och rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen och blanda väl. Ha i rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma sedan en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smörj två limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.