Denna något annorlunda "paj" har blivit en favorit här hemma. Ingen av oss tycker om vanlig matpaj, med mördegsbotten, men denna variant med botten av riven potatis tycker vi däremot är supergod. Tyvärr begick jag ett misstag genom att klämma fast ett bakplåtspapper i botten av formen, vilket gjorde att potatisbotten blev lite blöt där och inte lika krispig som den blev längs med kanterna. Dessutom fastnade potatisen i papperet så det gick inte att skära "pajen" i prydliga bitar 😒. För att inte upprepa mitt misstag rekommenderar jag er att smörja både botten och insidorna av formen med matfett, istället för att att använda bakplåtspapper. Som tur är så smakade "pajen" lika gott som vanligt, trots att den såg ut som en enda röra på tallriken.
Potatispaj med krämig lins - och svampfyllning
ca 4 portioner
ca 4 portioner
Fyllning:
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk olja
150 - 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk olja
150 - 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
3 dl strimlad purjolök
3 msk tomatpuré
2 tsk grillkrydda (jag
använde min hemmagjorda, se här)
4 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 - 2 krm liquid smoke
1 tsk dijonsenap (kan ersättas med den senap du har hemma)
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (minska ev. till 3/4 buljongtärning om du använder köpt grillkrydda då denna innehåller salt)
1 lagerblad
2 dl crème fraiche (jag
använde lättvarianten)
Salt och grovmalen
svartpeppar efter tycke och smak
ca 2 dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra
formen med (jag använde flytande margarin)
Botten:
1 kg potatis
3/4 - 1 tsk salt
1 msk rapsolja
Gör så här:
Häll linserna i ett durkslag och skölj dem
under rinnande kallt vatten en stund. Lägg över dem i en bunke och täck dem,
plus lite till, med kallt vatten. Låt dem stå i ca 30 minuter. Sätt ugnen på
Stek svampen utan fett i en stor stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och purjolöken och låt allt steka i ca 5 minuter. Ha i grillkryddan och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt vattnet, sojan, liquid smoke, senapen, buljongtärningen och lagerbladet. Häll av linserna och ha i även dem i stekpannan. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka i ca 30-40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga (saknar du lock kan du täcka stekpannan med en bit aluminiumfolie). Tillsätt ev. lite mer vatten om det kokar helt torrt innan linserna är mjuka. Det bör dock inte vara nästan något vatten kvar i stekpannan när linserna kokat klart, för då kan fyllningen bli för tunn. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Rör i crème fraichen i linsröran. Låt allt sjuda ihop i ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ undan linsröran så länge.
Skala potatisen och riv den grovt. Ta sedan upp lite av potatisen i taget, i dina händer, och krama ur så mycket av vätskan som det bara går (jag använde en potatispress istället för händerna). Lägg den urkramade potatisen i en bunke. Upprepa detta med all potatis. Blanda den rivna potatisen med oljan och saltet. Blanda väl. Tryck ut blandningen i ett jämnt lager i formen, med hjälp av händerna, så att det blir som ett pajskal (tryck även upp potatisen längs sidorna av formen). Täck formen med en bit aluminiumfolie eller lägg på ett bakplåtspapper. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 10 - 15 minuter. Ta sedan bort folien eller papperet och fortsätt grädda i ca 10 - 15 minuter, tills potatisen mjuknat något och fått lite färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.