måndag 5 april 2021

Potatispaj med krämig lins- och svampfyllning

 

Denna något annorlunda "paj" har blivit en favorit här hemma. Ingen av oss tycker om vanlig matpaj, med mördegsbotten, men denna variant med botten av riven potatis tycker vi däremot är supergod. Tyvärr begick jag ett misstag genom att klämma fast ett bakplåtspapper i botten av formen, vilket gjorde att potatisbotten blev lite blöt där och inte lika krispig som den blev längs med kanterna. Dessutom fastnade potatisen i papperet så det gick inte att skära "pajen" i prydliga bitar 😒.  För att inte upprepa mitt misstag rekommenderar jag er att smörja både botten och insidorna av formen med matfett, istället för att att använda bakplåtspapper. Som tur är så smakade "pajen" lika gott som vanligt, trots att den såg ut som en enda röra på tallriken. 

Potatispaj med krämig lins - och svampfyllning 
ca 4 portioner
Fyllning: 
2 dl torra gröna linser 
vatten till blötläggning
1 msk olja
150 - 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
3 dl strimlad purjolök
3 msk tomatpuré
2 tsk grillkrydda (jag använde min hemmagjorda, se här)
4 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 - 2 krm liquid smoke
1 tsk dijonsenap (kan ersättas med den senap du har hemma)
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (minska ev. till 3/4 buljongtärning om du använder köpt grillkrydda då denna innehåller salt)
1 lagerblad
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
Salt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak
ca 2 dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med (jag använde flytande margarin)
Botten: 
1 kg potatis
3/4 - 1 tsk salt
1 msk rapsolja

Gör så här: 

Häll linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten en stund. Lägg över dem i en bunke och täck dem, plus lite till, med kallt vatten. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 C och smörj en springform, som mäter ca 24 cm i diameter, med lite matfett (OBS! lägg inte i bakplåtspapper, som jag gjorde, för då blir potatisbotten soggig och fastnar i det). 

Stek svampen utan fett i en stor stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och purjolöken och låt allt steka i ca 5 minuter. Ha i grillkryddan och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt vattnet, sojan, liquid smoke, senapen, buljongtärningen och lagerbladet. Häll av linserna och ha i även dem i stekpannan. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka i ca 30-40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga (saknar du lock kan du täcka stekpannan med en bit aluminiumfolie). Tillsätt ev. lite mer vatten om det kokar helt torrt innan linserna är mjuka. Det bör dock inte vara nästan något vatten kvar i stekpannan när linserna kokat klart, för då kan fyllningen bli för tunn. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Rör i crème fraichen i linsröran. Låt allt sjuda ihop i ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ undan linsröran så länge.

Skala potatisen och riv den grovt. Ta sedan upp lite av potatisen i taget, i dina händer, och krama ur så mycket av vätskan som det bara går (jag använde en potatispress istället för händerna). Lägg den urkramade potatisen i en bunke. Upprepa detta med all potatis. Blanda den rivna potatisen med oljan och saltet. Blanda väl. Tryck ut blandningen i ett jämnt lager i formen, med hjälp av händerna, så att det blir som ett pajskal (tryck även upp potatisen längs sidorna av formen). Täck formen med en bit aluminiumfolie eller lägg på ett bakplåtspapper. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 10 - 15 minuter. Ta sedan bort folien eller papperet och fortsätt grädda i ca 10 - 15 minuter, tills potatisen mjuknat något och fått lite färg. 

Ta ut formen ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 225 C. Häll fyllningen på potatisen i formen. Strö på osten. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och grädda pajen i ca 20 - 25 min, eller tills osten har smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan du försiktigt tar bort den löstagbara kanten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.