torsdag 1 april 2021

Kielke - hemmagjorda äggnudlar


Originalreceptet på dessa nudlar kommer från en blogg som heter 'Mennonite girls can cook' (se här). När jag läste receptet blev jag naturligtvis nyfiken på vad mennoniter är för något och kollade upp det. Om jag har fattat det rätt så är mennoniter en protestantisk, kristen frikyrka. Amishfolket är tydligen en (konservativ) gren av denna kyrka. Sådär ja, då har man fått lära sig något nytt igen. 

Hur som helst så var nudlarna mycket mumsiga och matiga. Vi käkade dem toppade med en krämig och god ostsås (se här). En rejäl hög med råkost fullbordade det hela. 

Kielke - äggnudlar
ca 6 - 8 portioner
7, 5 dl vetemjöl
1 tsk salt 
3 stora ägg
1, 25 dl mjölk

Gör så här: 
Blanda mjölet med saltet i en bunke. Ha i äggen och mjölken. Arbeta ihop allt till en deg. Slå in den i plastfolie och lägg den i kylen i minst 30 minuter (kan ligga över natten). Klä några bakplåtar, eller liknande, med bakplåtspapper och strö på lite mannagryn. Ställ undan dem så länge. 

Kavla ut hälften av degen i taget till en stor fyrkant, ca 2 mm tjock, på en mjölad arbetsyta, alternativt dela degen i 6 - 8 jämnstora bitar och kavla ut dem tunt i pastamaskinen (jag körde dem till tjocklek 5 i min pastamaskin). Skär degen i remsor eller kör dem i insatsen för tagliatelle i pastamaskinen. Lägg den färdiga pastan på plåtarna (se bild). Upprepa detta tills alla deg är utkavlad. 


Koka upp vatten i en stor gryta. Ha i pastan och låt den koka i 3 - 4 minuter. Häll av den i durkslag och servera den direkt. Gärna med en krämig och god ostsås (se här). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.