måndag 19 april 2021

En mycket mumsig linsgryta med balsamico

 

Denna mycket mumsiga linsgryta käkade vi för ett tag sedan. Jag medger att den här typen av bruna grytor inte gör sig särskilt bra på bild. Grytan smakade dock betydligt godare än vad den ser ut att göra, så den är värd en chans trots sitt något trista utseende (smaken är ju det viktigaste, eller hur). Vi käkade grytan tillsammans med ugnsstekt potatis och råkost. Det blev en väldigt bra måltidskombination helt i min smak.  

Linsgryta med balsamico
ca 4 - 5 portioner
2 ½ dl torkade gröna linser
vatten till blötläggning av linserna
1 msk olivolja
2 gula lökar
ca 3 - 4 msk crema di balsamico alternativt ca 2 msk balsamicovinäger + 1 tsk farinsocker
5 dl vatten
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
1 - 2 krm liquid smoke
ev. ½ tsk torkad timjan eller oregano
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över dem i en bunke. Häll på kallt vatten så att det täcker linserna plus lite till. Låt stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt crema di balsamico alternativt balsamicovinäger och farinsocker. Låt det koka in någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Tillsätt liquid smoke. Ha ev. i timjan eller oregano. Häll av linserna och ha i dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt linserna puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är mjuka (men absolut inte mosiga!). Smaka av om det behövs mer balsamico. Rör i crème fraichen. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.