torsdag 15 april 2021

Linssoppa med chili

 

Den här soppan var verkligen supergod och mycket matig. Soppan smaksattes med (hemmagjort) chilipulver och var lagom kryddstark för min smak, men om du vill ha mer hetta kan du tillsätta en finhackad chili eller lite hackad inlagd jalapeno. Vi toppade soppan med en klick crème fraiche och hade ett frasigt ljust bröd till. Det blev en helt perfekt vegetarisk vardagsmåltid. 

Linssoppa med chili
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
2 msk tomatpuré
1 - 2 msk chilipulver, köpt heller hemmagjort (se här) (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
500g krossade tomater
8 - 10 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs)
2 grönsaksbuljongtärningar 
1 lagerblad 
1 dl torra röda linser
300 - 350 g potatis av en fast sort
1 liten burk, à ca 150 g, majskorn
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, chilipulvret, spiskummin och oreganon. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och vattnet. Smula i buljongtärningarna och ha i lagerbladet. Rör om. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. Lägg linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om. Skala och potatisen och skär den i små tärningar. Ha i även dem i grytan. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills linserna och potatisen är mjuka. Späd med mer vatten om du tycker att soppan blir för tjock. Rör i majskornen och smaka av soppan med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.