måndag 12 april 2021

Limpor med honung, kross och linfrö

 

Dessa limpor bakade jag en dag när jag hade en liter fil i kylen som jag behövde göra över med eftersom den hade passerat bäst före datumet. Att baka på mjölkprodukter som riskerar att bli för gammal är ett jättebra sätt att minska på matsvinnet. Dessutom får man ju något fullt ätligt och användbart på köpet. Jag brukar frysa in mjölkslattar och sedan tina dem när det har blivit dags att baka. Fil har jag faktiskt aldrig provat att frysa in, men det kanske funkar det också. Jag får väl testa någon gång och återkomma med resultatet. 

Limpor med honung, kross och linfrö
blir 3 limpor
10 dl kall filmjölk
50 g jäst
1 dl flytande honung
1 dl rapsolja
1 msk salt
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrö
5 dl grahamsmjöl
ca 15 - 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
ev. lite matfett till att smöra formarna

Gör så här: 
Häll filmjölken i en stor degbunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp helt. Rör ner honungen, oljan och saltet. Tillsätt rågkross, vetekross och linfrö. Blanda ner grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda degen i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den sedan stå i rumstemperatur i ca 3 - 4 timmar. 

Smöra 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, eller ta fram 2 - 3 bakplåtspapper samt en mindre långpanna, som mäter ca 23 x 33 x 6 cm. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. dela den i 3 lika stora delar, Forma dem till limpor. Lägg dem i formarna, eller lägg dem i långpannan med bakplåtspapper under och mellan varje limpa. Lägg på en bakduk och låt bröden jäsa i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna eller långpannan på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti (använd en kökstermometer i mitten av det mittersta brödet). Ta ut formarna, eller långpannan, ur ugnen. Lossa limporna och lägg dem på ett brödgaller. Täck dem med en bakduk och låt dem kallna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.