måndag 26 april 2021

Ungersk potatisgratäng med kummin och fetaost

 

Denna något annorlunda, men mycket goda, potatisgratäng åt vi nu i helgen som var. Gratängen smaksätts med en gnutta malen brödkummin, men den går att utesluta om man inte gillar den kryddan (eller så kan man ersätta den med lite torkade örter). Idén till receptet kommer ifrån en polsk matblogg som heter 'Karmelowy' (se här). Till gratängen käkade vi råkost samt bönbiffar med paprika och dill (se här). Det blev en mycket lyckad smakkombination. 

Ungersk potatisgratäng med kummin och  fetaost
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg potatis av en fast sort
1 - 2 msk tomatpuré
½ - 1 msk paprikapulver
ca 1 krm mald brödkummin
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 3/4 - 1 tsk salt (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs, tänk på att fetaosten tillför en viss sälta)
2 - 2 ½ dl grädde 
2 ½ - 3 dl vatten (det ska sammanlagt bli 5 dl vätska)
ca 100 - 125 g fetaost eller liknande ost

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär den i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (helst en med tillhörande lock). Ha i löken och potatisen och låt allt steka på hög till medelhög värme i ca 15 minuter (potatisen och löken ska mjukna lite och få fin färg). Tillsätt vitlöken, paprikapulvret, brödkumminen, svartpepparn, saltet och tomatpurén. Låt allt stek under omrörning i ytterligare 2 - 3 minuter. Häll i grädde och vattnet. Blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan väärmen under stekpannan så att potatisröran bara småkokar. Täck stekpannan med ett lock eller en bit aluminiumfolie och låt potatisröran puttra på svag värme i ca 15 minuter eller tills potatisen nästan är helt genomkokt. Smaka av. 

Häll sedan potatisröran i formen. Smula på fetaosten. Sätt in formen på gallret i den övre delen av ugnen. Grädda gratängen i ca 15 minuter, tills osten fått lite färg. Ta ut formen och låt den gärna stå någon minut innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.