torsdag 22 april 2021

Armenisk linssoppa

 

Hua vilket hemskt oväder det är här idag. Det blåser och är snöblandat regn. Jag ser verkligen inte fram emot att tillbringa dagen utomhus. Något jag däremot ser fram emot är dagens lunch, som är en god och värmande armenisk linssoppa. Originalreceptet kommer från boken 'Schücks vintermat'. Det passar perfekt att käka "vintermat" en ruggig dag som denna. 

Armenisk linssoppa
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk malen spiskummin
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
12 ½ dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
5 torkade aprikoser
1 lagerblad
1 ½ dl torkade röda linser
ca 600g potatis
ca 75 - 100 g grovt hackad bladspenat, färsk eller fryst (Tips! om du använder fryst spenat kan du krama och trycka på den frysta spenatpåsen så går spenatbladen sönder)
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka även de torkade aprikoserna. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, spiskumminen och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerbladet och aprikoserna. Låt soppan koka upp under lock. Häll linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten en stund. Ha sedan i dem i grytan. Rör om. Skala potatisen och skär den i jämnstora tärningar. Ha i dem i grytan. Rör om. Låt soppan koka upp igen. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra, under lock, i ca 20 . 30 minuter, eller tills linserna och potatisen mjuknat. Rör ner spenaten och låt soppan koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.