onsdag 14 april 2021

Qournkalops

 

Dagens recept är en vegetarisk variant av den gamla hederliga husmansrätten kalops. Jag använder inte fejkkött ofta, och när jag gör det väljer jag alltid quorn eftersom det är det enda fejkkött som jag tycker är hyffsat gott. Jag har provat olika sorters soja"kött" och seitan, men jag klarar inte av varken smaken eller konsistensen. Något jag däremot inte kan uttala mig om, eftersom jag ännu inte har smakat dem, är produkter gjorda på ärtprotein. Jag får väl göra det någon gång i framtiden och se vad jag tycker. 

Det är ju dock ingen nödvändighet att använda dyrt fejkkött för att laga god vegetarisk mat, utan man kommer långt med att använda grönsaker, rotfrukter och baljväxter (hemma hos oss äter vi ju dessutom ägg och mjölkprodukter). Nästa gång, som jag lagar kalops, ska jag testa att byta ut quornbitarna mot gröna linser istället, vilket jag tror kan funka minst lika bra och bli minst lika gott.  

Vi käkade kalopsen på klassiskt vis med kokt potatis, råkost och inlagda rödbetor. 

Quornkalops
ca 4 portioner
2 gula lökar
150 - 200 g morötter
4 - 5 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
½ grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
3 lagerblad
10 hela kryddpepparkorn
300 g quornbitar (eller quornfilé skuren i småbitar)
1 msk rapsolja
ca 2 - 3 msk mörk majsenaredning (börja med den mindre mängden och ha i mer om du tycker att det behövs)
salt och peppar efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Lägg den i en gryta. Skala morötterna och skär dem i ca 1½ - 2 cm långa bitar. Ha i dem i grytan. Häll i vattnet och ha i buljongtärningen, sojan, lagerbladen och kryddpepparn. Rör om. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek quornbitarna tills de fått lite färg. Ha sedan i dem i grytan. Red med mörk majsenaredning och låt allt koka i ytterligare ca 15 - 20 minuter, tills morötterna är mjuka. Späd ev. med lite mer vatten om du tycker att det behövs. Smaka av med salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.