måndag 21 oktober 2019

Ostsås


Denna krämiga ostsås är jättegod att servera till pasta och/eller till kokta grönsaker. Jag tycker att en ostsås ska vara ganska tjock. Om du föredrar en något tunnare sås är det bara att minska något på mjölmängden, till cirka tre matskedar, eller tillsätta lite mer mjölk. För att få en lyxigare variant, av denna enkla sås, kan man byta ut upp till hälften av mjölken mot grädde. 

Ostsås
ca 4 portioner
5 dl standardmjölk
ca 3 ½ msk vetemjöl
ca ½ tsk salt
ca 1/4 krm malen vitpeppar
2 - 2 ½ dl riven lagrad ost
Gör så här: 
Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. Ta av kastrullen från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.