onsdag 9 oktober 2019

Luftiga morotslimpor med vetekli


När jag rev morötter, häromsistens, rev jag lite extra så att jag kunde baka dessa mumsiga limpor. Limporna blev luftiga och goda, och de passade perfekt att rosta. Ännu ett kanonrecept att skriva i min välfyllda receptpärm. Härligt! 

Tyvärr har jag inte skrivit upp var originalreceptet kommer ifrån, men all heder åt den ursprungliga receptmakaren. 

Luftiga morotslimpor med vetekli
blir 2 limpor
50 g jäst
4, 5 dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
1, 25 dl rumsvarm fil
0, 5 dl flytande margarin eller smält smör + lite extra till att smörja formarna med
2 msk strösocker
2 tsk salt
5 dl finrivna morötter
1, 5 dl vetekli
ca 16 - 18 dl vetemjöl

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Ha i vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt filen, margarinet, sockret, saltet, morötterna och vetekliet. Ha i mjölet, lite i taget, och arbeta ihop allt till en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smörj två limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C . 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa bröden lite försiktigt . Låt dem kallna på ett brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar