torsdag 31 oktober 2019

Rödbetsgryta med champinjoner och senap


Dagens recept är, dagen till ära, en blodröd rödbetsgryta, med champinjoner och senap. Jag trodde att grytan mest bara skulle smaka rödbeta, men jag kände faktiskt smaken av både svampen och senapen. Grytan blev betydligt smakrikare och mustigare än vad jag hade förväntat mig. Vi serverade grytan med kokt matvete. God och enkel vegetarisk vardagsmat 👍

Rödbetsgryta med champinjoner och senap
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
150 g morötter
500 g färska rödbetor
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 ½ dl fint strimlad purjolök
4 -5 dl vatten
1/2 - 3/4 svampbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
½ tsk torkad timjan
2 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 msk grov senap
ev. 1 - 2 msk mörk majsenaredning
Salt efter smak
2 - 3 msk hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i tärningar. Skala rödbetorna och skär även dem i tärningar. 

Med färsk svamp: Hetta upp oljan i en stekpanna eller stekgryta. Ha i svampen och löken och låt det steka på ganska hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då. 

Med fryst svamp: Ha i svampen och löken i en torr, het stekpanna, eller stekgryta, och låt det steka på hög värme, utan fett, tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Ha i oljan. 

Tillsätt purjolöken, morötterna och rödbetorna. Låt allt steka i ca 5 minuter. Ha i vattnet, buljongtärningen, sojan, timjan, svartpepparn och senapen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan, eller grytan, så att det bara småkokar. Täck med lock och låt alltihop puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Red eventuellt med majsena, om du tycker att grytan är för tunn. Smaka av med salt. Ha på lite hackad persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.