måndag 14 oktober 2019

Lasagne med paprika, grönkål och halloumi


Här kommer det utlovade receptet på den lasagne som jag gjorde nu i helgen. Lasagnen blev jättegod och smakrik. Det enda som jag kanske ändrar på till nästa gång är att testa om det funkar att byta ut halloumin mot keso. Jag kände nämligen ingen smak av halloumin, vilket gör att jag tänker att jag lika gärna kan prova att byta ut den mot ett magrare och mer hälsosamt alternativ. 

Receptet nedan är min tolkning av ett recept från boken 'Veckans Vego' av Sara Begner.

Lasagne med paprika, grönkål och halloumi
ca 4 - 6 portioner
Pastadeg: 
2 ägg
200 g vetemjöl
½ - 1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 msk olivolja 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 ½ dl vatten
1 tsk socker (kan uteslutas)
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1 ½ msk grönsaksfond eller brynt schalottenlöksfond
250 - 300 g strimlad grönkål
2 dl crème fraiche
salt efter smak
200 g halloumi, grovt riven
2 stora eller 3-4 mindre paprikor alternativt ca 200 g väl avrunnen grillad eller rostad paprika på burk
Övrigt: 
lite matfett till att smöra formen med
lite extra mjöl och lite mannagryn till utkavlingen av degen
1½ - 2 dl riven lagrad ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 C. 

Blanda ihop alla ingredienser till pastadegen, för hand eller i en matberedare (arbeta inte degen för länge). Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 6 - 7 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt allt steka någon minut, under omrörning. Ha i tomaterna, vattnet, sockret, svartpepparn, oreganon, fonden och grönkålen. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 40 - 45 minuter. Gör under tiden den rostade paprikan. 

Rostad paprika: (hoppa över detta stycke om du använder köpt paprika på burk). Lägg ett bakplåtspapper i en plåtform. Skölj paprikorna. Dela dem och kärna ur dem. Lägg dem sedan med den kupiga sidan upp i formen. Sätt in formen högt upp i ugnen och grädda paprikorna tills de mjuknat och skalet fått svarta bubblor eller blåsor (det tar ca 20 - 30 minuter beroende på hur stora paprikorna är). Ta ut formen ur ugnen och täck den med aluminiumfolie. Låt den stå i ca 15 minuter. Dra av skalet av paprikorna och skär dem sedan i strimlor. Lägg undan dem så länge. 

Rör ner créme fraichen i tomatsåsen och smaka av såsen med salt. Sänk ugnsvärmen till 200 C och smörj en ugnsfast form, à ca 20 x 25 cm, med lite matfett. Ta fram den rivna halloumin och paprikan. 

Kavla ut degen med pastamaskin: Dela degen i tre lika stora delar. Kör en del i taget till tjocklek nr 5 i pastamaskinen till en ca 15 cm bred och 36 cm lång degremsa. Lägg den utkavlade degremsan på lite mannagryn på bänken. Dela varje degremsa på mitten så det blir i två rektanglar, à ca 15 x 18 cm. Upprepa detta med de andra degbitarna. Det ska sammanlagt bli sex pastaplattor. 

Kavla ut degen utan pastamaskin: Kavla ut degen tunt till en stor rektangel på en mjölad arbetsyta. Skär den i 6 jämnstora rektanglar, à ca 15 x 18 cm. Lägg dem på lite mannagryn så att de inte fastnar på bänken.

Bred ut 1 /4 av tomatsåsen i botten av formen. Lägg på två av pastabitar. Ha på ca 1 /4 av såsen. Fördela hälften av paprikan och hälften av halloumin i ett jämt lager ovanpå. Lägg på två pastabitar och ha på ytterligare ca 1 /4 av såsen. Ha på resten av paprikan och halloumin. Lägg på de två sista pastabitarna och häll på den sista såsen. Täck formen med en bit aluminiumfolie eller en tom plåt. 

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda lasagnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen. Ta av folien eller ta bort plåten. Strö på den rivna osten på lasagnen. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och grädda lasagnen i ytterligare ca 15 minuter. Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.