torsdag 24 oktober 2019

Mjuka och goda limpor med rågflingor och rågkross


Dessa mjuka och goda limpor, med rågflingor och rågkross, bakade jag för ett tag sedan. Jag gjorde fyra limpor av degen, men jag tycker att de blev lite väl låga, så nästa gång ska jag nöja mig med att bara göra tre limpor istället så att de blir högre. Limporna blev ett välkommet tillskott i frysen. Vi äter nästan bara hembakat bröd. Detta beror dels på att jag tycker att det är väldigt roligt och avslappnande att baka bröd, och dels på att vi tycker att hembakat bröd är godare än köpt. Just denna limpa var, liksom de flesta bröd med gryn i brukar vara, supergod att rosta. Mums!

Limpor med rågflingor och rågkross
blir 3 - 4 limpor, beroende på storlek 
Skållning:
4 dl rågflingor
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 msk salt
10 dl kokande vatten
Deg: 
Skållningen ovan
1 dl ljummet vatten, 37 C varmt
100 g jäst
1 dl farinsocker
100 g smält smör + lite extra smör till att smöra formarna med
ca 14 - 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här:
Kväll dag 1: Blanda rågflingor, rågmjöl, rågkross och salt i en stor degbunke. Häll i det kokande vattnet och blanda allt väl. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Vispa ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda sedan ner detta i skållningen. Tillsätt farinsockret och smöret. Arbeta in ca 7 - 8 dl av vetemjölet. Ha sedan upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in resten av mjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Forma den till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med platsfolie och låt den stå i rumstemperatur i 60 - 70 minuter. 

Smöra 3 - 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite smör. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 - 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna lite försiktigt. Låt dem kallna på ett bröd galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.