onsdag 23 oktober 2019

Indisk curry med pumpa och kokosmjölk


Denna indiska curry med pumpa och kokosmjölk var verkligen supergod. Vi käkade den tillsammans med basmatiris och en stor klick av min godaste äppelchutney (se här). Pumpa är inget som jag har lagat särskilt ofta genom åren, eftersom ingen av oss riktigt har kunnat med smaken, men nu verkar det som om denna pumpamotvilja har gett med sig. Jag tror att denna helomvändning till stor del beror på att de pumparätter som jag har lagat de senaste gångerna har varit ganska kryddiga, vilket har dämpat pumpans egna smak. Hur som helst så har vi i alla fall börjat tycka att pumpa är helt okej som föda, och funderar till och med på om vi ska försöka oss på att odla egna pumpor nästa sommar. Ingen dålig revansch för den stackars ouppskattade pumpan, eller hur 😉.

Indisk curry med pumpa och kokosmjölk
4 - 6 portioner
2 msk rapsolja
2 gula lökar
1 butternutpumpa, à ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 finhackad chilifrukt
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
2 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
ca 1 tsk salt, eller efter smak
400 ml kokosmjölk (1 normalstor plåtburk)
lite hackad färsk koriander eller persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skär pumpan i ca 2 cm tjocka skivor. Skala dem. Ta bort kärnorna och skär bort det trådiga innanmätet. Skär pumpaskivorna i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och pumpan och låt det steka på hör till medelhög värme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken, chilin, ingefäran, tomatpurén, kryddorna och saltet. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i kokosmjölken. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar och lägg på ett lock. Låt grytan puttra på svag värme i 30 - 40 minuter, eller tills pumpan är mjuk. Smaka av. Garnera med hackad koriander eller persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.