onsdag 31 mars 2021

Kikärtsgryta med kokos och sambal

 

Dagens recept är en kanongod och lättlagad kikärtsgryta som jag rörde ihop häromdagen. I originalreceptet, som kommer från 'Bonniers vegetariska kokbok', görs grytan med tofu och sockerärtor. Jag gillar inte tofu, och är heller inget större fan av sockerärtor, så jag bytte ut dem mot kikärtor och grönkål. Det blev väldigt lyckat! Vi käkade den smaskiga grytan med jasminris och färska grönsaker. 

Kikärtsgryta med kokos och sambal
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
3 dl strimlad purjolök
ca 150 g sköljd och finstrimlad grönkål (går att byta ut mot ca 200 g strimlad bladspenat)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
1 ½ msk japansk soja
1- 2 tsk sambal oelek (du kan naturligtvis ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (häll av dem och skölj av dem innan du använder dem)
salt efter smak

Gör så här: 
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i purjolöken och grönkålen och låt det steka på medelvärme i ca 8 - 10 minuter. Ha i kokosmjölken, sojan, sambal oeleken och kikärtorna. Blanda allt väl. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka i ca 10 minuter, eller tills grönkålen är mjuk. Smaka av med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.