torsdag 11 mars 2021

Kryddig tomatsoppa med potatis, morot och majs


Igår blåste det bistra vindar här i Vadstena så jag tyckte att det passade bra att koka ihop en värmande, kryddig soppa till lunch. Jag toppade soppan med en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche) och kompletterade det hela med ett frasigt ljust bröd. En helt perfekt, och mycket mättande, ruskvädersmåltid 👍😋. 

Kryddig tomatsoppa med potatis, morot och majs
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
300 g morötter
1 vitlöksklyfta
ev. 1 finhackad färsk chili
1 msk mexikansk krydda (se här
500 g passerade tomater
ca 7 - 8 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad oregano (gärna mexikansk)
1 - 2 krm liquid smoke
ca 600 - 700 g potatis av en fast sort
1 liten burk, à ca 150 g, majskorn
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
En klick crème fraiche eller avrunnen fil (se här) och ett frasigt ljust bröd

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna, vitlöken, chilin och den mexikanska kryddan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Ha även i oregano och liquid smoke (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs). Rör om ordentligt. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills morötterna nästan är helt mjuka. Skala och tärna potatisen. Skär den i jämnstora och jämntjocka bitar. Ha i dem i grytan låt soppan småkoka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Häll av majskornen och rör ner dem i grytan. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.