onsdag 24 mars 2021

Puertoricanska bönor med ris

 

I helgen som var lagade jag en sats puertoricanska bönor med ris. Jag har varken lagat eller ätit puertoricanska mat förut så det var spännande. Originalreceptet hittade jag på bloggen 'ambitius kitchen' (se här). Hur autentiskt puertoricanskt det smakade kan jag inte svara för, men både bönröran och riset var i alla fall jättegoda och funkar lika bra att käka var för sig som tillsammans. Vi toppade det hela med lite riven, lagrad ost och käkade en rejäl hög med råkost vid sidan av. 

Våra barn, med respektive och vänner, fick också ta del av den goda maten. Det var strålande sol ute så det passade perfekt att anordna en utelunch. Ungdomarna satt vid ett stort picknickbord, som tillhör vår bostadsrättsförening, och jag och maken satt en bit bort från dem i våra små hopfällbara campingmöbler som vi har med oss i husbilen. Vi såg nog lite roligt ut där vi satt ihopkrupna i de låga, minimala campingstolarna med vinterjackorna på (maken är dessutom runt 190 cm lång så han var nästan dubbelvikt). Omaket med att sitta obekvämt uppvägdes dock av det trevliga sällskapet, och den goda maten, så det blev trots allt en riktigt lyckad tillställning. 

Puertoricanska bönor
ca 6 portioner
Kväll dag 1: 
ca 400 g torkade pintobönor
vatten till blötläggning 
Dag 2:
1 msk olivolja
2 gula lökar
ca 100 g fint tärnad grön paprika
1 vitlöksklyfta
1 finhackad färsk chili
1 msk sazonkrydda (se här)
250 g passerade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
Lite salt och ev. grovmalen svartpeppar
Till servering: 
färska grönsaker, lite riven lagrad ost samt puertoricanskt ris (se recept längre ner på sidan)

Gör så här: 
Dag 1: Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem en stund under rinnande kallt vatten. Lägg sedan över dem i en bunke. Häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till (jag brukar ta ungefär dubbelt så mycket vatten som mängden bönor). Täck bunken och låt den stå i kylen i ca 12 timmar (jag blötlägger bönorna på kvällen och låter dem stå över natten). 

Dag 2: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, chilin och kryddmixen. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i tomaterna och vattnet. Smula ner buljongtärningen i grytan och tillsätt lagerbladet. Rör om så att allt blandas. Låt det koka upp under lock. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna och sköljd av dem en sista gång. Ha sedan i dem i grytan. Rör om. Låt det koka upp igen. Sänk sedan värmen under grytan så att bönröran småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 60 - 90 minuter eller tills bönorna är mjuka men inte mosiga. Rör om några gånger under tiden och späd ev. med lite mer vatten om det kokar torrt innan bönorna mjuknat. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av bönröran med salt och eventuellt lite svartpeppar. Bönorna går att äta direkt eller förvaras i kylen i upp till 3 dygn eller i frysen i upp till 3 månader. 

Puertoricanskt ris
ca 4 portioner
3 dl basmatiris
vatten till sköljning av riset
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 100 g finhackad grön paprika
1 msk sazonkrydda (se här)
250 g passerade tomater
ca 4 - 6 dl vatten (börja med den mindre mängden)
ca 2 krm salt
ev. lite torkad oregano

Gör så här: 
Lägg riset i en trådsil och skölj det  en stund under rinnande kallt vatten. Låt det sedan stå och rinna av medan du fortsätter med resten av uppgifterna. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i 3 - 4 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken och kryddmixen och låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i tomaterna och vattnet. Tillsätt saltet. Rör om och låt det koka upp under lock. Tillsätt riset och rör om ordentligt. Låt det koka upp igen. Sänk sedan värmen under grytan (till den lägsta) så att riset bara småkokar. Låt det puttra på svagaste värme i ca 30 minuter, eller tills det är mjukt. Rör om med jämna mellanrum i botten av grytan under tiden, och späd med lite mer vatten om det kokar torrt innan riset mjuknat. Smaka av. Toppa ev. med lite torkad oregano. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.