onsdag 3 mars 2021

Vegobiffar med svamp, broccoli och kikärtor

 

Här kommer receptet på de biffar som jag gjorde i helgen som var. Originalreceptet kommer från bloggen 'the kitchen wisperer' (se här). Biffarna blev jättegoda och höll ihop väldigt bra (de blev faktiskt betydligt bättre än vad jag trodde att de skulle bli). Vi käkade de mumsiga biffarna med ugnstekt potatis och en kall sås smaksatt med italiensk salladskrydda (se här). Det var en mycket lyckad kombination som jag gärna äter fler gånger. 

Vegobiffar med svamp, broccoli och kikärtor
blir ca 12 stycken biffar
Lite rapsolja till stekning
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 450 g ansade och skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 250 g sköljd och ansad färsk broccoli alternativt 250 g tinad, fryst broccoli
2 - 3 tsk montreolkrydda (se här) alternativt grillkrydda (se här
1/2 - 3/4 tsk salt (ta den mindre mängden om du använder köpt grillkrydda, som redan innehåller salt)
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor konservburk med konserverade kikärtor (avhällda, avsköljda och väl avrunna)
2 ägg 
1 - 1 ½ dl riven lagrad ost
1 - 1 ½ dl ströbröd

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovhacka broccolin (om du använder upptinad broccoli ska du först krama ur vätskan ur broccolibuketterna innan du hackar dem). 

Om du använder färska champinjoner: Stek svampen utan fett i stekpannan tills den vätska som den ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt lite rapsolja samt löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Lägg över svampfräset i en matberedare med knivar och mixa det lite grovt. Ha sedan tillbaka det i stekpannan igen. Blanda broccolin med svampfräset i stekpannan och låt allt steka i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vitlöken, kryddmixen och saltet. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Lägg över fräset i en skål och låt det svalna. 

Om du använder frysta champinjoner: Stek svampen tillsammans med löken utan fett i stekpannan tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Lägg över svampfräset i en matberedare med knivar och mixa det lite grovt. Ha sedan tillbaka det i stekpannan igen. Tillsätt oljan och broccolin. Låt allt steka i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vitlöken, kryddmixen och saltet. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Lägg över fräset i en skål och låt det svalna. 

Mixa kikärtorna lite grovt i matberedaren eller med en gaffel. Blanda dem med fräset i en bunke. Knäck i äggen och rör om (mixa ej!). Tillsätt osten och ströbrödet (börja med den mindre mängden ströbröd och tillsätt mer om du tycker att smeten blir för lös). Blanda allt väl till en grov smet. Ställ den kallt i ca 15 minuter. 

Forma 12 jämnstora och jämntjocka biffar av smeten. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek några biffar i taget i ca 4 - 5 minuter per sida, eller tills de känns stumma i mitten och fått fin färg. (Om det blir biffar över går de att frysa in och sedan värma vid ett annat tillfälle). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.