onsdag 10 mars 2021

Pomeranslimpor

 

Dessa mjuka och goda limpor är smaksatta med malen pomerans. Pomerans är en citrusfrukt som är för besk och bitter för att äta som den är, men som passar alldeles utmärkt att använda till matlagning och bakning. Den används även som smaksättare i drycker, som t.ex. te, brännvin, glögg och likör. Jag är vanligtvis inte särskilt förtjust i saker med besk och bitter smak, men i matbröd funkar det bra. 

Jag gräddade degen i en mindre långpanna, som mäter 33 x 23 x 6 cm. Det går även att grädda degen i en vanlig långpanna (30 x 40 cm), men personligen tycker jag att limporna blir lite för låga då. Ett alternativ är att dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till limpor som sedan läggs i långpannan. Pensla med lite olja mellan limporna så lossar de lättare från varandra efter gräddning. Gräddningstiden blir kortare om du gräddar enskilda limpor i en normalstor långpanna, ca 40 - 50 minuter. Det bästa är dock att mäta temperaturen. Brödet är färdigt när det är ca 98 C inuti. 

Pomeranslimpor
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, 37 grader varmt
1 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk malen pomerans
1 ½ dl sirap
1 msk ättikssprit (12 %)
ca 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap, pomerans och ättika. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna, ca 23 x 33 x 6 cm. Tryck ut degen i formen. Nagga hela ytan med en gaffel. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formen på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 70 - 90 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperen. Vänd sedan tillbaka brödet och täck det med en bakduk. Låt brödet svalna helt innan du delar det i fyra lika stora delar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.