onsdag 29 december 2021

Brysselkålssoppa

 

Dagens receptet, som är en krämig och god brysselkålssoppa, kommer ursprungligen från 'Matklubben'. Jag tyckte att det passade bra att laga en enkel soppa nu i mellandagarna efter all julmat. Receptet har funnits i min receptpärm i flera år, men jag har inte kommit mig för att provlaga det förrän nu. Vi käkade soppan med frasiga frallor. Det var riktigt gott! 

Brysselkålssoppa
ca 4 portioner
2 gula lökar
350 - 400 g potatis
500g brysselkål, fryst eller avsköljd och ansad färsk
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 - 2 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här) (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Lite salt efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Lägg dem i en gryta. Skala och tärna potatisen. Ha i dem i grytan. Häll i vattnet och ha i brysselkålen, buljongtärningarna, salladskrydda och svartpepparn. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 40 min, eller tills brysselkålen ör riktigt mjuk. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Mixa soppan slät. Rör i crème fraichen och värm soppan ett kort tag. Späd ev. med lite mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt. 

måndag 27 december 2021

Potatisgratäng med soltorkade tomater och halloumi

 

God fortsättning! Hoppas att ni har haft en riktigt härlig julhelg. Själv har jag haft en mysig helg med god mat och trevligt sällskap av nära och kära. Vi träffade våra barn med respektive en stund på julaftonen. Först käkade vi en god jullunch och sedan tog vi en välbehövlig promenad. 

Idag återgår vi till den normala vardagen igen. Helt normalt blir det dock inte riktigt än eftersom maken ska fortsätta vara ledig en vecka till för att renovera (han har varit ledig från sitt vanliga arbete de senaste veckorna för att renovera vår nya bostad). Jag träffar honom knappt. Han sticker tidigt på morgonen, kommer hem för att käka lunch, och är sedan borta igen fram till kvällen. Det blir lite trist men vi vet ju att det bara är för en kort period. 

Jag sysselsätter mig med att laga god mat och baka. En dag i förra veckan gjorde jag dagens recept, som är en smarrig potatisgratäng med soltorkade tomater och halloumi. Vi käkade gratängen som huvudrätt med råkost som tillbehör. Det var mycket gott! 😋

Potatisgratäng med soltorkade tomater och halloumi
ca 4 portioner
ca 1, 2 kg potatis av en fast sort
2 - 3 dl grädde + 2 - 3 dl standardmjölk (det ska bli 4 - 5 dl sammanlagt)(Jag gillar gratänger med ganska mycket vätska så jag tog 5 dl)
3/4 - 1 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas) 
ca ½ dl hackade marinerade soltorkade tomater (väl avrunna)
200 g halloumi
lite matfett till att smöra formen med
ca 1 ½ dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en form, som rymmer ca 2 liter,  med lite matfett. 

Blanda grädden, mjölken, saltet, svartpepparn och vitlöken i en stor gryta. Skala potatisen och skär den i ca 2 - 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i grytan. Låt detta koka upp lite sakta. Rör om då och då. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme tills potatisen är mjuk men inte mosig (det tog ca 20 minuter för mig, men det kan ta lite olika lång tid beroende på vad man använder för potatissort). Rör om lite försiktigt i botten av grytan då och då under tiden, för det bränner lätt fast. Vänd försiktigt ner de soltorkade tomaterna.  

Strimla halloumin och stek den tills den fått fin färg runt om (jag brukar steka halloumi på hög värme utan fett i stekpannan). Varva potatisröran med halloumin i formen. Strö på den rivna osten. 
(Hit går det att förbereda upp till ett dygn i förväg. Förvara formen i kylen tills det är dags för gratinering).

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 min, tills osten fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

fredag 17 december 2021

Vegetarisk veckomatsedel v.51 (2021)

 

Det är inte klokt vad tiden går fort. Idag är det bara en vecka kvar till julafton. Det kommer att bli samma gamla vanliga julmat som vanligt som hamnar på vår tallrik i år. Jag har ärligt talat varken ork, tid eller lust att införa något nytt. Det är nog ingen som blir ledsen över det, för vi är alla rätt nöjda med den julmat som vi brukar käka 😁. 

Exakt vad vi äter på julaftonen kan du ta del av i dagens inlägg, som är en ny vegetarisk matsedel för den kommande veckan. Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. 

Du hittar fler inlägg om julmat under etiketten jul, eller genom att söka på ordet jul i sökrutan. 

Ha en fortsatt fin dag och riktigt trevlig helg! ⛄

Måndag: Krämig linssås med champinjoner serveras med pasta och råkost

Tisdag: Het potatispanna med kokos, grönkål och halloumi serveras med orientaliska tunnbröd, råkost och min godaste äppelchutney

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys 

Torsdag: Risgrynsgröt serveras med valfria tillbehör (vi gillar att ha sirap på vår gröt)

Julafton: Julbord med familjens favoriter (ett måste för oss är att ha en söt och god farinlimpa till maten, se recept här). Till dessert passar det bra med saffranspäron och en klick vaniljglass. 

Helg: Quornfiléer i krämig sambalsås serveras med ugnstekt potatis, råkost och en klick vinbärsgelé


onsdag 15 december 2021

Knubbiga rågsiktslimpor

 

Dessa knubbiga limpor bakade jag häromdagen. De blev härligt mjuka och goda. 😋

Jag gjorde sex mindre limpor av degen, men du kan istället välja att göra fyra större limpor och sedan grädda dem antingen i smorda limpformar eller i en långpanna. Om du gräddar dem i långpannan är det bra att pensla lite matolja eller smält smör mellan limporna, så att det går lättare att ta isär dem efter gräddning. Det kan också vara bra att veta att limpor gräddade i långpannan oftast blir lite lägre än limpor gräddade i form. 

Knubbiga rågsiktslimpor
blir 6 limpor
50 g jäst
11 dl vatten, ca 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
100g avsvalnat, smält smör eller margarin
1 ½ dl farinsocker
1 msk salt
ca 1,8 - 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Vispa ihop vattnet med mjölkpulvret i en stor degbunke. Smula ner jästen och vispa tills den har lösts upp helt. Tillsätt smör, farinsocker och salt. Rör om tills sockret och saltet har lösts upp. Arbeta in rågsikten, lite i taget tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den (jag brukar arbeta in det sista mjölet samtidigt som jag knådar degen). Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills den dubblerats i storlek. 

 Lägg 2 bakplåtspapper, lite omlott, i en långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 6 lika stora bitar. Forma dem till jämnstora, små knubbiga limpor. Lägg dem glest i långpannan. Skåra dem på ovansidan med dem med en vass kniv. Täck dem med en bakduk och ställ dem ovanpå spisen. Låt dem jäsa i ca 40 - 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 minuter, eller tills de är ca 98 grader i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen. Lossa limporna och lägg dem på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallna. Limporna går bra att frysa. 


måndag 13 december 2021

Saftig päronkaka med smultäcke

 

Jag får önska alla en trevlig Luciadag. På grund av rådande omständigheter kommer vi inte att gå iväg och titta på något lucifirandet i kyrkan, utan vi kommer istället att kika på något av de luciafiranden som sänds på Tv. Det får dock vänta tills i kväll, så att det hinner bli mörkt och mysigt 😊. 

Jag har faktiskt inte bakat något saffransbröd i år. Jag mådde nämligen ganska dåligt av saffranslukten förra året och vill inte utsätta mig för det i år igen. Vi har trots detta inte varit utan gott fikabröd. I helgen som var bakade jag en saftig päronkaka med strössel, som jag sedan bjöd våra barn, med respektive och vänner, på till adventsfikat. 

I originalreceptet, som jag hittade på bloggen 'Cupcakesfluffan' (se här), görs kakan med äpplen. Vi hade dock inga äpplen hemma, så det fick bli en päronkaka istället. Den blev mycket mumsig! 😋

Saftig päronkaka med strössel
blir 1 kaka à ca 24 cm i diameter
2 rumsvarma ägg
1 ½ dl strösocker
150 g avsvalnat, smält smör + lite extra smör till att smöra formen med
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 normalstora, väl mogna päron
Smuldeg: 
50g smält smör
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl vetemjöl

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C och tryck fats ett bakplåtspapper i botten av en springform, som mäter ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna med lite smör. 

Blanda vetemjölet med bakpulvret, kardemumman och vaniljsockret i en skål. Ställ undan den så länge. Knäck äggen i en ren bunke. Ha i strösockret & vispa tills det blir en ljus och luftig smet. Vänd ner det smälta smöret omväxlande med mjölblandningen. Häll smeten i formen & släta till ytan lite försiktigt. Skala päronen och skär dem i små bitar. Fördela dem jämnt ovanpå smeten i formen. 

Rör ihop alla ingredienser till smuldegen & strö den över päronen. Sätt sedan in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda kakan i ca 40 min. Ta ut formen ur ugnen och ställ den på ett brödgaller. Tack kakan med en brödduk och låt den svalna. Öppna formen försiktigt och för försiktigt över kaka till ett serveringsfat. Låt den kallna helt innan servering.