söndag 17 december 2017

Vår vegetariska julmat


Nu är det bara en vecka kvar till jul och det börjar bli hög tid att planera julmaten. Idag blir det därför ingen veckomatsedel. Jag tänkte istället passa på att dela med mig av vad vi brukar äta på julaftonen. Vi har aldrig känt oss manade att ha ett överdådigt, dignande julbord, utan vi har bara med de maträtter som vi verkligen gillar. 

På vårt julbord finns det griljerad kålrot, bönkorv, bönbullar, vegetarisk Janssons frestelse, broccoligratäng, rödbetssallad, rödkål och brysselkål. Till den smarriga maten brukar vi dessutom servera en söt och god farinlimpa samt en färgrik råkostsallad. Efter maten blir det oftast en traditionsenlig dessert i form av härligt gula saffranspäron och en klick gräddig vaniljglass. Senare på eftermiddagen käkar vi både färsk och torkad frukt samt lite julgodis. Julaftonskvällen brukar avslutas med en kopp te och en god restmacka framför tv:n. 


Griljerad kålrot (se här) är en god vegetarisk ersättare för den klassiska julskinkan. Kålroten är även god att servera kall med en klick rödbetssallad på en limpmacka 😋


Stekta bönbullar och stekt bönkorv (se här) är ett självklart inslag på vårt julbord.  


Vegetarisk Janssons frestelse (se härär en ganska ny bekantskap som vi införde på vårt julbord för några år sedan. Den har sedan dess fått en permanent plats bland julmaten. 


Den krämiga och goda broccoligratängen (se här) har däremot hängt med ända sedan vi gjorde vårt egna julbord för första gången. 


Rödbetssallad är ytterligare ett måste på julbordet. Min hemmagjorda variant (se här) görs på avrunnen fil och en liten mängd lättmajonäs, vilket gör att den inte känns så fet och mastig som de flesta köpta varianter kan göra. 


En färgrik vitkålssallad (se här) tillför både god smak och fräschör till julbordet. Den här salladen står sig i minst en vecka i kylen så den räcker länge och går att förbereda i god tid innan julhelgen. 


En mjuk och söt farinlimpa (se här) passar väldigt bra tillsammans med den goda julmaten. Mums!Att äta saffranspäron (se här) till dessert på julaftonen har blivit en tradition hemma hos oss. Jag föredrar att äta päronen som de är medan de andra i familjen gärna vill ha en klick vaniljglass till de gyllengula päronen. 


Vårt fruktfat kan se lite olika ut från år till år men oftast ingår det några olika sorters exotiska frukter, svenska äpplen, citrusfrukter, färska dadlar och torkade fikon.Vi käkar inga mängder av godis direkt men lite after eight, fransk chokladkola, fudgekakor och knäck brukar slinka ner utan några större problem framåt eftermiddagen 😜. Recepten hittar du under etiketterna 'godis' och 'fikabröd'. 

När julaftonskvällen närmar sig brukar vi äta en god restmacka, oftast med griljerad kålrot och rödbetssallad. Denna enkla macka är något av det godaste på hela julaftonen. Kanske beror det på att det är då som all förväntan har lagt sig och vi har tid att sitta ner och verkligen njuta. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar