tisdag 26 december 2017

Vegetarisk lasagne med champinjoner och brysselkål


Hoppas ni har haft en riktigt härlig julafton och juldag. Förutom det trista faktum att jag har blivit genomförkyld (en julklapp från min make), så har vi haft två härliga dagar med massor av god mat och julmys. Nu börjar jag dock bli lite trött på att äta kålrotsskinka, rödbetssallad och Jansson, så jag tänkte faktiskt laga något annat till middag idag (om jag orkar stå upp tillräckligt länge vill säga). Vad det blir får ni veta en annan dag. Idag får ni istället recept på en mycket god lasagne, med champinjoner och brysselkål, som jag gjorde dagarna innan jul. 

Brysselkål är en grönsak som många tycker är otäck eftersom den kan smaka lite beskt. Själv hör jag till den kategorin av människor som gillar brysselkål, även om jag inte direkt vill påstå att jag är särskilt förtjust i de beska exemplaren jag heller. Oftast brukar brysselkål serveras kokt, som ett tillbehör. De senaste åren har det dock börjat att dyka upp mer kreativa och spännande sätt att använda det lilla kålhuvudet på. 

I denna lasagne används tunt skivad, färsk, brysselkål som en av huvudingredienserna i fyllningen, tillsammans med bland annat champinjoner, lök och vitlök (ett mycket fiffigt sätt att använda brysselkål på om jag får säga det själv). En skvätt balsamicovinäger hjälper till att balansera upp kålens beska, och det hela blir en finfin smakkombination. 

OBS! Jag gör egen pastadeg när jag gör lasagne, men det går naturligtvis att använda köpta färska lasagneplattor istället. Eftersom jag aldrig har använt köpta lasagneplattor så vet jag dessvärre inte exakt hur mycket det går åt, men degen i receptet nedan väger i alla fall ca 320 g. 

Vegetarisk lasagne med champinjoner och brysselkål
ca 4 portioner
Pastadeg: 
2 ägg
200 g vetemjöl
ca ½ msk kallt vatten
Ostsås:
10 dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
ca 2 ½ dl riven lagrad ost
Fyllning: 
500 g färsk brysselkål
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk örtsalt (jag använde Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk balsmaicovinäger
Övrigt: 
Lite matfett till formen

Gör så här: 
Pastadeg: Rör ihop eller mixa ihop alla ingredienser till en fast deg. Platta till den färdiga degen, slå in den i plastfolie och lägg den i kylen i minst 30 minuter. 

Fyllning: Skölj av och ansa brysselkålen. Skiva den sedan tunt med en köksmandolin eller i en matberedare. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i champinjonerna och löken och låt det steka tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat (om du använder fryst svamp är det bättre att tillsätta oljan efter det att vätskan kokat bort). Tillsätt brysselkålen och vitlöken. Låt allt steka i ca 7 - 8 minuter. Ha på örtsalt och svartpeppar. Tillsätt balsamicovinäger, och evenetuellt socker, och låt det koka in. Smaka av fyllningen och ställ den sedan åt sidan så länge. 

Ostsås: Vispa ihop mjölken och mjölet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt såsen småkoka i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då, så att det inte bränner fast. Ha i osten och smaka av med salt och vitpeppar. 

Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 25 cm, med lite matfett. Lägg lite av ostsåsen i botten av formen. Kavla ut degen tunt med kavel eller i en pastamaskin (jag kör min deg till tjocklek 5 i min maskinen). Skär degen i bitar som passar i formen. Lägg ett lager pastabitar i formen. Ha på på hälften av grönsaksfräset och ringla på lite av ostsåsen. Lägg på ytterligare ett lager pastabitar. Ha på resten av grönsaksfräset och ringla på lite av ostsåsen. Lägg på ett tredje lager pastabitar och avsluta med resterande ostsås. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ställ gärna en tom plåt lite längre ner i ugnen ifall att det kokar över i formen. Ta ut den färdiga lasagnen och låt den vila några minuter innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.