torsdag 21 december 2017

En enkel och god gräddig tomatsås


Så här några dagar innan julafton antar jag att de flesta, i likhet med mig, har ganska fullt upp. Dagar som denna kan det lätt bli lite si och så med matlagningen. Då passar den här enkla, gräddiga tomatsåsen helt perfekt, eftersom den inte kräver någon större arbetsinsats. Tillsammans med tortellini, lite riven lagrad ost samt en rejäl hög med rivna morötter, blir den krämiga såsen en kanongod, snabb och enkel, hemlagad vardagsmiddag. 

Gräddig tomatsås
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk balsamicovinäger
1 tsk strösocker
400 - 500 g krossade tomater
1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
ca 1 ½ dl grädde
ev. lite färsk basilika

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt det steka under omrörning i ca 1 minut. Ha i vinägern och sockret. Låt det koka en kort stund tills det mesta av vinägern kokat in i löken. Tillsätt tomaterna, örtsaltet, svartpepparn och de torkade örterna. Lägg på ett lock och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen. Låt såsen puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädden och låt den bli varm. Rör ev. ner lite strimlad färsk basilika. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.