torsdag 28 december 2017

Currysoppa med ris och morötter


Så här i mellandagarna kan det vara skönt att bryta av med en lite kryddigare maträtt. Jag var sugen på curry och då passade det ju bra att testa den nya currykryddan (masala) som jag köpte för ett tag sedan i butiken 'Flying Tiger'. Resultatet av mitt currysug blev den här goda soppan, som förutom curry även innehåller morötter, lök och grädde, samt några deciliter kokt ris som vi hade i frysen. Vi käkade den matiga, kryddstarka soppan med ett frasigt vitt bröd. Enkelt, gott och billigt! 👍

Currysoppa med ris och morötter
ca 4 portioner
1 msk rapsolja eller liknande matolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g grovt rivna morötter (ca 3 normalstora morötter)
1 msk tomatpuré
1 msk curry (jag använde en stark sort, se bild)
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
3 - 4 dl kokt ris (om du inte har färdigkokt ris kan du öka vattenmängden med 2 dl och ha i 1 dl okokt långkornigt ris samtidigt som vattnet)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken, vitlöken och de rivna morötterna. Låt det steka på medelvärme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt tomatpurén och curryn och låt det steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt soppan koka upp. Sänk värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt soppan puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om då och då. Tillsätt riset och grädden . Låt soppan småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar