Den här mustiga rotfruktsgrytan är ett bra exempel på en billig och relativt lättlagad vegetarisk vardagsrätt. Grytan ska visserligen koka ett tag, så det är inget man svänger ihop på en kvart, men det krävs ändå ingen större arbetsinsats. Ett extra plus är att den här typen av mat nästan alltid smakar minst lika bra att värma i matlådan nästa dag. Vi käkade grytan med vanligt kokt ris och lite färska grönsaker, men det funkar säkert lika bra att käka den bara som den är eller med en bit bröd. Vart jag har fått tag i idén till receptet har jag tyvärr glömt bort.
Rotfruktsgryta med vita bönor och spenat
ca 5 - 6 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 - 4 normalstora morötter (sammanlagd vikt ca 300 g)
1 kålrot à ca 400 g
1 msk tomatpuré
1 msk balsamicovinäger
1 tsk strösocker
500 g passerade tomater
1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
1 palsternacka à ca 100 g
200 g upptinad fryst bladspenat
200 - 250 g kokta vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade naturella vita bönor
Salt efter smak
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och tärna morötterna och kålroten. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och kålroten och låt det steka i ca 10 min till. Ha i vitlöken och tomatpurén och låt det steka någon min under omrörning. Tillsätt vinägern och sockret och låt det koka in. Häll i de passerade tomaterna och vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt de torkade örterna samt svartpepparn. Rör om ordentligt. Lägg på ett lock och låt grytan koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 30 minuter. Skala och tärna palsternackan. Ha i den i grytan och låt det koka i ca 10 - 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Krama ur vätskan ur spenaten. Grovhacka den urkramade spenaten och rör ner den samt bönorna i grytan (häll av konserverade bönor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används). Låt det koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.