fredag 8 december 2017

Krämig vitkålsgratäng med kreolsk kryddning


För ungefär ett år sedan gjorde jag, för första gången, en smaskig vitkålsgratäng (se här). Sedan den lyckade matupplevelsen har jag rotat runt lite på nätet efter recept på liknande gratänger. Receptet till denna kalasgoda variant, med kreolsk kryddning, kommer från 'Genius Kitchen' (se här). Vi käkade den smakrika gratängen med stekt bönkorv (se här), en kombination som jag tycker blev en smakmässig fullträff. 

Krämig vitkålsgratäng med kreolsk kryddning
ca 4 portioner
1 msk smör + lite extra till formen
800 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk salt
ca 1 dl riven lagrad ost till gratinering
Sås: 
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
2 ½ msk vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk senapspulver (Colman´s) 
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
knappt ½ krm malen vitpeppar
½ tsk torkad timjan
2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett.  Grovhacka vitkålen. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Hetta upp smöret i en stor stekpanna med lite högre kant. Ha i löken, vitlöken och vitkålen. Stekpannan blir riktigt full men kålen sjunker ihop under tiden som den steks. Låt det steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. Vänd runt kålen och löken ibland så att allt får färg runt om utan att bli bränt. 

Under tiden som kålen steks kokar du såsen. Vispa ihop grädden, mjölken och vetemjölet till såsen i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Tillsätt saltet, senapspulvret och alla kryddorna. Sänk värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter.  Rör ner osten och låt den smälta. Smaka av såsen. 

Lägg kålen i formen och häll på såsen. Toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten smält och ytan fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.