lördag 2 december 2017

Saffransbullar med kanel och kardemummafyllning


Igår bakade jag ett gäng fluffiga saffransbullar, med kanel och kardemummafyllning, som vi ska mumsa på till adventsfikat. Idén till den smarriga fyllningen kommer från Santa Marias hemsida (se här). Jag gjorde några små ändringar i det ursprungliga receptet genom att byta ut strösockret mot farinsocker, minska på mängden kardemumma och tillsätta lite vaniljsocker. Som ni kanske anar så blev bullarna supersmaskiga 😋. 

Saffransbullar med kanel och kardemummafyllning
blir ca 36 bullar
Deg: 
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g rumsvarm kesella
1 g saffran (2 paket)
1 dl vit sirap
½ tsk salt
ca 16 - 18 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 75 g mjukt smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
1 tsk malen kardeumma
½ tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: 
Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C . Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölkblandningen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, saffran, vit sirap och salt. Rör så att allt blir väl blandat. Blanda ca 10 dl av mjölet med bakpulvret. Ha i detta i degbunken. Arbeta in resten av vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig och klibbfri, mjuk deg. Täck bunken med plastfilm eller ett lock och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt den sedan stå i rumstemperatur tills den ska användas. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 4 lika stora delar. Forma dem till rullar och dela varje sådan i 9 jämnstora bitar. Rulla dem till runda och fina bollar. Lägg dem glest på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner tummen i mitten av bullarna så att det blir ett hål. Lägg ca 1 tsk av fyllningen i varje hål. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 20 - 25 minuter. Tryck återigen ner fyllningen i mitten med hjälp av tummen (se bild nedan). Bullarna sjunker ihop något men reser sig igen i ugnen. Låt bullarna jäsa i ca 5 - 10 minuter till (sammanlagt ska bullarna jäsa i minst 30 minuter och max 40 minuter). 


Värm ugnen till 225 C, under tiden som bullarna jäser. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kalla på galler under duk. Bullarna går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar