måndag 18 december 2017

Gnocchigratäng med spenat & färskost


Potatisgnocchi är gott att käka till olika grytor och såser eller, som här, att använda i gratängerDet tar lite tid att göra egen gnocchi, så jag brukar göra en större sats när jag ändå håller på och sedan frysa in dem okokta tills de ska användas (funkar jättebra!)

För ett tag sedan gjorde jag ett gäng hemmagjorda potatisgnocchi och häromdagen använde jag några av dem i denna smarriga gratäng. De fluffiga små potatiskuddarna passade perfekt tillsammans med spenaten, örterna och den lite syrliga färskosten. Gratängen blev härligt krämig, och mycket mättande. Ett nytt fantastiskt recept att skriva in i pärmen 👍. 

I originalreceptet, som kommer från Köket.se (se här), användes färsk spenat och ricotta, men jag bytte ut det mot fryst spenat och kesella istället, vilket fungerade alldeles utmärkt. 

Gnocchigratäng med spenat och färskost
ca 4 - 5 portioner
500 g potatisgnocchi, köpt eller hemmagjord (se här)
vatten och salt till kokning
lite matfett till att smörja formen med
ca 2 dl riven lagrad ost till gratinering
Spenatfräs: 
ca ½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlköksklyfta
300 g fryst bladspenat
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Färskoströra:
500 g kesella (med 10 % fett) alternativt 400 g ricotta
1 dl crème fraiche (jag tog lätt med 15 % fett)
1 ägg
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
ca 2 - 3 msk hackad färsk, eller fryst, basilika

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C och smöra en ugnsfast form (à ca 2 liter) med lite matfett. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på svag till medel värme tills löken mjuknat, vilket tar ca 5 minuter. Tina spenaten (i kylen över natten eller på låg värme i mikron) och krama ur vätskan med hjälp av händerna. Strimla sedan spenaten grovt och ha i den i stekpannan. Låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i saltet och svartpepparn. Låt fräset svalna en stund.  

Koka under tiden gnocchin i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen eller i gnocchireceptet. Låt gnocchin rinna av i durkslag och lägg dem sedan i formen. 

Rör ihop alla ingredienser till färskoströran i en bunke. Tillsätt spenatfräset och rör om ordentligt. Blanda sedan röran lite försiktigt med gnocchin i formen. Ha på den rivna osten och grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut gratängen och låt den gärna stå och vila några minuter innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.