fredag 23 december 2016

Risgrynsgröt, tomtegröt eller julgröt


Idag, dan före dopparedan, har vi som tradition att äta risgrynsgröt till kvällsmat. Jag och ungarna älskar risgrynsgröt så det är ren njutning för oss att sätta skeden i en talrik krämig, len och helt underbart god gröt. Maken är inte riktigt lika förtjust i risgrynsgröt, men han brukar ändå äta en liten portion mest för traditionens skull. De flesta toppar sin risgrynsgröt med en blandning av kanel och socker men i vår familj toppar vi gröten med ljus sirap istället. Att ha sirap på julgröten är en vana som har hängt med ända sedan min barndom. Det är faktiskt jättegott! 😋. Testa själv och se vad du tycker. 

Förr satte man ofta ut gröt till hustomten, så att han skulle få del av julens överflöd. Enligt nordisk folktro var tomten en liten krabat som hjälpte till på gården. Han kunde lätt bli vresig och ställa till med förtret om man inte behandlade honom väl. Av någon anledning verkar han ha varit väldigt förtjust i risgrynsgröt (därav namnet tomtegröt), så för att glädja honom fick han varje jul ett fat med gröt med en rejäl smörklick i mitten. Grötfatet sattes ut på kvällen och när morgonen kom var det förhoppningsvis tomt och friden på gården var säkrad (jag gissar att det var gårdens katter som fått sig ett skrovmål). 

Jag vet inte om den här traditionen lever kvar. Vi brukar i alla fall inte ställa ut någon gröt (varken till tomten eller till grannarnas katter). Trots denna brist på respekt för gammalt skrock så är jag övertygad om att vi kommer att få en härlig julhelg ändå. Jag ser verkligen fram emot morgondagen då jag får njuta av god mat i gott sällskap 😊.  

Risgrynsgröt 
blir ca 1 ½ L färdig gröt 
2, 5 dl rundkornigt ris (grötris)
5 dl vatten
0, 75 tsk salt
10 dl standardmjölk (3 % fett) eller lantmjölk (ca 3, 8 - 4, 5 % fett)

Gör så här: 
Blanda vatten, ris och salt i en gryta. Rör om. Låt det koka upp och sedan koka på lägsta värmen i ca 10 minuter. Håll koll så det inte bränner fast. Rör om i botten. Tillsätt den mjölken. Höj värmen och låt allt koka upp. Passa noga så att det inte kokar över och rör om i botten så att det inte bränner vid. Sänk värmen till den lägsta under grytan och lägg på ett lock. Låt gröten stå och svälla i ca 40 minuter eller tills den tjocknat och grynen är mjuka i mitten. Späd ev. med lite mera mjölk om gröten är för tjock. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.