fredag 30 december 2016

Årets nyårsmeny och lite trädgårdstankar


Imorgon, på nyårsaftonen, ska vi bara vara hemma och ta det lugnt och umgås med några goda vänner en stund. På menyn står denna underbara varma smörgåstårta (en favorit i repris), följt av en härlig dessert bestående av gräddig vaniljglass och en smarrig chokladfudgesås (se recept längre ner). Dessutom kommer vi att mumsa i oss lite kex och goda ostar i väntan på tolvslaget och den obligatoriska nyårsskålen

Eftersom våra gäster bara kan stanna en stund (de har en hund som inte gillar raketer) så kommer maken och jag troligtvis att kika på något avsnitt av 'Bones' eller 'Engelska antikrundan' senare under kvällen (mest för att hålla oss vakna). Eller snarare är det nog så att det mest är jag som kommer att titta, för maken har nämligen en tendens att somna så fort han sätter sig lite för bekvämt i tv-soffan. Jag brukar väcka honom lagom tills det är dags att säga gott nytt år (om inte grannarna har hunnit väcka honom genom att börja smälla raketer ute på gatan innan dess förstås 😉). 

Det är betydligt varmare ute än vad det brukar vara så här års så idag tänkte vi gå ut i trädgården och jobba lite. Maken ska börja ta ner en stor cypress, som av okänd anledning vissnade och dog under hösten. Jag ska gräva bort några höstanemoner som tyvärr har fått en svampsjukdom, som gör att bladverket och knopparna torkar ihop. Inte kul alls 😞. Till våren tänker jag plantera b.l.a. blodormrot och höstflox för att fylla ut tomrummet som anemonerna lämnar efter sig. Det kommer säkert att blir jättefint tillsammans med sköldpaddsörten, astilben och rosenflockeln, som är några av alla de växter som redan växer i den rabatten. 

De vackra höstanemonerna innan de blev sjuka (de ljusrosa blommorna i förgrunden)

Varm smörgåstårta
400 g hemmagjord vegfärs (se recept häralternativt 300 g köpt vegfärs eller ca 600 g hackade färska champinjoner (se tips längre ner)
3 dl strimlad purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
5 dl crème fraîche  (jag använder lätt med 15% fett)
2-3 dl vatten
2 tsk dijonsenap
1-2 tsk soja
1 msk grönsaksfond
1 tsk grillkrydda  (jag använder Santa Maria)
½ tsk rökt paprikapulver
1-2 krm grovmald svartpeppar
ca ½ dl hackad dill 
6 stycken stora hönökakshalvor (det brukar vara 3 stycken halvor i varje påse).

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. 
Stek färs, purjolök och vitlök på medelvärme, i en lite djupare stekpanna, i ca 10-15 minuter. Krydda med svartpeppar, rökt paprikapulver och grillkrydda. Tillsätt vatten, dijonsenap, soja, fond och crème fraîche. Rör om ordentligt. Lägg på locket och låt det puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av. 

Lägg två hönökakshalvor på plåten så att de bildar en cirkel. Bred på en tredjedel av färsröran. Lägg två hönökakshalvor ovanpå. Lägg ihop dem så att skarven kommer åt det motsatta hållet mot det förra lagret och bred på ytterligare en tredjedel av färsröran. Upprepa detta med de två sista hönokakshalvorna och avsluta med den sista färsröran. Ha på riven ost.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut smörgåstårtan ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan den serveras.

Tips! Om ni inte känner för att göra egen vegfärs, så går det bra att byta ut den mot köpt vegfärs eller hackade färska champinjoner. Lägg då till lite matfett att steka i och öka till 2 msk fond. Det kan också behövas mer kryddor och salt.

Chokladfudgesås
Blir ca 3 dl färdig sås
1, 25 dl grädde
1, 25 dl mjölk
50 g smör
2, 5 dl strösocker
0,75 dl vit sirap
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: 
Blanda allt utom kakaon och vaniljsockret i en tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt det småkoka i ca 60 minuter. Rör om då och då. Ta av grytan från värmen. Tillsätt kakaon och vaniljsockret. Vispa såsen med elvisp i ca 10 minuter tills den tjocknat och svalnat. Såsen håller ca 1 vecka i kylen (den går att frysa). Såsen blir ganska tjock i konsistensen av att stå kallt så ta gärna ut den ur kylen och låt den stå i rumstemperatur en stund innan den ska serveras eller värm den några sekunder i mikron. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.