fredag 9 december 2016

Auberginegryta med champinjoner och halloumi


Jag hade lite rostad aubergine och skivade champinjoner i frysen och tänkte att det kunde vara gott att kombinera dem i en smaskig gryta. För att få det ännu godare och matigare hade jag i stekt strimlad halloumi. Det hela blev en riktigt lyckat sammansättning som jag gärna äter fler gånger (receptet har förevigats i min receptpärm). Vi käkade grytan med ett luftigt basmatiris. Det var verkligen jättegott! 😊

Auberginegryta med champinjoner och halloumi
ca 600 - 700 g aubergine (2 normalstora)
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
5 msk tomatpuré
1 msk strösocker
2 msk balsmicovinäger
5 - 6 dl vatten
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm rökt paprikapulver
ca ½ tsk salt
1 halloumiost à ca 200 g
ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä 1 - 2 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och skär dem i lite tunnare än 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg dem glest på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått färg. Ha på lite salt och låt dem svalna. 
(Jag brukar passa på att laga till ganska mycket aubergine när det är säsong och den finns att köpa till ett vettigt pris. Sedan fryser jag in den i påsar à 250 g. Till detta recept går det åt 1 sådan påse).

Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (med tillhörande lock). Ha i löken och vitlöken och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt champinjonerna. Låt steka tills det mesta av vätskan från champinjonerna har dunstat och de har fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med under omrörning i ca 1 minut. Ha i sockret och balsamicovinägern. Låt allt steka, under fortsatt omrörning, i ytterligare någon minut. 

Häll på vattnet. Ha i svartpepparn, paprikapulvret och det mesta av saltet. Låt det koka upp. Lägg på ett lock på stekpannan (om du saknar lock kan du hälla över allt i en gryta). Koka på svag värme, under lock, i ca 10 minuter. Rör om då och då. Strimla auberginen och ha i den i grytan. Låt allt koka i ytterligare ca 5 minuter. Strimla halloumin och stek den gyllenbrun. Ha i den i grytan och koka allt i ytterligare ca 3 - 4 minuter. Smaka av med salt. Garnera ev. med lite hackad. persilja


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.