söndag 4 december 2016

Ädelostfyllda bönbiffar med glöggsås och hasselbackspotatis


Andra advent och dags att tända nästa adventsljus i väntan på julen. Efter förra helgens fikafrosseri tänkte jag ta det lite lugnt med adventsfikandet den här helgen. Istället bjuder jag på spännande julsmaker i form av en underbart god glöggsås. Vi käkade såsen tillsammans med ädelostfyllda bönbiffar, hasselbackspotatis, kokt broccolimix och en klick vinbärsgelé. Smakerna passade fantastiskt bra ihop. En underbart god och lyxig vegetarisk helgmiddag.

Glöggsås
½ dl glögg
½ dl vatten
1 msk balsamicovinäger
2 ½ dl grädde
1 msk grönsaksfond
1 tsk soja
ca ½ krm lökpulver
ca ½ krm vitlökspulver
lite malen vitpeppar

Gör så här: 
vispa ihop alla ingredienser utom lökpulver, vitlökspulver och vitpeppar i en kastrull. Låt det koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med kryddorna. 

Ädelostfyllda bönbiffar
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetrapack eller 2 normalstora burkar med konserverade bönor
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 tsk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
1 msk grillkrydda (jag använder Santa Maria)
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
ca 40 - 50 g ädelost skuren i små bitar
Rapsolja eller smör till stekning

Gör så här: 
Om du använder konserverade bönor blir det bäst om du häller av dem i ett durkslag och sköljer dem under rinnande kallt vatten innan de används.

Mixa alla ingredienserna utom ädelosten till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den oftast stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Lägg 1 liten bit ädelost på mitten och vik in kanterna runt osten. Platta till biffen igen men se till att osten är täckt av biffsmeten. Upprepa detta tills smeten är slut.

Hetta upp lite olja eller smör i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Biffarna går bra att frysa.

Hasselbackspotatis
ca 3 - 4 normalstora potatisar per person 
1 - 2 msk rapsolja eller smält smör
salt efter smak

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C  och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala potatisarna. Lägg en potatis i taget på en skärbräda. Ta ett köksredskap med ett träskaft och placera det längs ena långsidan på potatisen. Skär sedan potatisen i tunna skivor men inte helt igenom utan bara tills kniven hindras av träskaftet. Lägg potatisarna med den skivade sidan upp på plåten. Pensla dem med oljan eller smöret och ha på salt. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter beroende på hur stora potatisarna är (de är färdiga när de är mjuka rakt igenom). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.