tisdag 6 december 2016

Min variant av polsk pasta (pasta med vitkål)


Den här polska pastarätten med en krämig vitkålsröra var otroligt god, faktiskt mycket godare än vad jag trodde att det skulle bli. När jag läste receptet tyckte jag att det verkade lite simpelt och udda att blanda pasta med stekt vitkål, lök och crème fraiche men det blev en supergod kombination. Ett extra stort plus får den här maträtten eftersom den är lätt att laga och gjord på enkla och billiga råvaror, vilket passar bra så här innan jul när tiden och pengarna går åt till annat. 👍

Receptet nedan är omgjort efter ett recept från food.com. För att lyxa till det lite så gjorde jag hemmagjord pasta på 3 ägg och 300 g mjöl (se recept här), vilket motsvarar ca 400 g köpt färsk pasta. 

Polsk pasta
ca 4 portioner
ca 400 - 500 g pasta, färsk eller torr
Vatten och salt till kokning
1 msk smör
ca 400 g strimlad vitkål
1 stor gul lök, skalad och strimlad
ca 3/4 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar 
1/2 - 1 krm malen kummin (brödkummin)
2 dl crème fraiche
ca 2 - 3 dl av pastavattnet
ev. ca 1 msk hackad persilja 
ev. riven, lagrad ost till servering

Gör så här: 
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Ha i kålen och löken. Låt det steka på medelvärme i ca 20 -30 minuter, tills kålen mjuknat och allt fått fin färg. Rör om då och då under tiden så att det inte bränns vid. Ha på salt, svartpeppar och kummin. Rör om ordentligt och smaka av. 

Under tiden som kålen och löken steker så kan du koka upp vatten och salt till pastakoket i en stor gryta. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Ta undan 3 dl av kokvattnet och ställ undan det till senare. Häll av pastan i ett durkslag. Häll sedan tillbaka den i grytan igen. 

Rör ner kålfräset och crème fraichen. Sätt tillbaka grytan på låg värme på spisplattan. Tillsätt det sparade kokvattnet, lite i taget, och värm tills du fått en krämig sås som lägger sig på pastan. Smaka av. Ha ev. i den hackade persiljan. Servera direkt. Toppa gärna med riven ost. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.