onsdag 14 december 2016

Glögglimpor


Jag ville testa att baka matbröd med glögg i, så jag bestämde mig därför för att använda den sista glöggen i flaskan till att baka dessa limpor. För att få en rustik smak på brödet och för att balansera upp den kryddiga glöggsmaken använde jag rågmjöl i degen. Dessutom tillsatte jag lite russin (bara för att det passar så bra till glögg). Jag var lite orolig över att glöggsmaken kanske skulle bli för dominant och att limporna skulle smaka pepparkaka, men de blev jättegoda och inte alls så kryddiga som jag befarade att de skulle bli. Det ska bli spännande att se hur väl de passar till julmaten. 

Glögglimpor
receptet ger 3 stycken limpor
100 g smält smör eller margarin
5 dl alkoholfri glögg (jag använde Blossa)
5 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
ca 1 dl russin
1 ½ dl grovmalet rågmjöl
10 dl finmalet rågmjöl
ca 12 - 13 dl vetemjöl
Lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på glöggen och vattnet (ska vara kallt) och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret, saltet och det grova rågmjölet. Blanda russinen med det finmalda rågmjölet. Ha i det i bunken. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och arbeta den kraftigt i ca 7 - 8 minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, plastfolie eller en kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 - 3 timmar (degen ska öka till dubbla volymen). 

Smörj 3 stycken limpformar à 1 ½ L med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Ställ in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 45 - 50 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur ugnen, lossa dem ur formarna och låt dem kallna på brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.