torsdag 8 december 2016

Smarriga scones till fikat


De godaste scones som jag någonsin har ätit åt jag när vi var på semester i Cornwall för några år sedan. Under vår resa stannande vi till vid ett underbart litet kafé som låg på en höjd med en fantastisk utsikt över de gröna kullarna och det turkosa vattnet (så vackert!). Vi beställde in en traditionell cream tea bestående av scones, sylt och clotted cream (en tjock gräddkräm). 

Det finns två vedertagna sätt att äta dessa scones på. I Cornwall har man på sylten först och toppar sedan med en klick clotted cream medan man i grannlänet Devon gör helt tvärt om, d.v.s. har på en klick clotted cream först och avslutar sedan med sylten ovanpå. Eftersom vi var i Cornwall, och dessutom hade sällskap av några ur lokalbefolkningen, ville vi naturligtvis göra på deras sätt med sylten underst. 

Det visade sig vara ganska klurigt att äta scones på det cornwallska sättet. Clotted creamklicken gled runt ovanpå sylten och det blev en vådlig balansakt att försöka hålla den kvar tillräckligt länge för att kunna förflytta hela härligheten från tallriken till munnen 😰. Efter det första nervkramande försöket gav vi upp och käkade resten av våra scones på devonvis istället. 

Vi kanske verkade väldigt oförskämda, men vi ville inte riskera att få clotted cream och sylt över hela bordet och oss själva. Jag har ingen aning om huruvida vårt sällskap tog illa upp av vårt sätt att äta eller inte, men om de gjorde det så var de tillräckligt väluppfostrade, och toleranta nog, att inte visa oss vad de tyckte. 

Dessa hemmagjorda scones kommer inte riktigt upp i samma klass som de vi åt på vår semester men de kommer väldigt nära. Receptet kommer från boken 'A piece of cake' av Leila Lindholm. Jag käkade min ranson med stark mjukost och ett litet smakprov av den underbara jordgubbsmarmeladen som ni fick recept på igår (se här). 

Leilas scones
10 - 12 stycken beroende på storlek
7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker (mitt var slut så jag tog 1 ½ msk strösocker)
125 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl mjölk

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ha i smöret i små klickar. Nyp ihop allt med fingrarna. Vispa ihop ägget med mjölken med hjälp av en gaffel. Ha i blandningen i bunken. Blanda snabbt ihop allt till en deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en ca 1 ½ - 2 cm tjock rektangel. Ta ut runda kakor, ca 8 - 10 cm i diametern, med hjälp av ett mått (jag använde en kraftig plastmugg). Lägg kakorna på plåten och nagga dem med en gaffel. Arbeta ihop den överblivna degen, kavla ut den igen och ta ut de sista runda kakorna (forma degsnutten som blir över för hand). Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter, beroende på tjocklek. Ät dem varma. 

En bild från vår härliga semester i Cornwall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.