tisdag 20 december 2016

Vegetarisk Janssons frestelse


För några år sedan provade vi den här kanongoda vegetariska varianten av Janssons frestelse och den är sedan dess ett givet inslag bland julmaten. Eftersom ingen av oss tycker om ansjovis så har vi faktiskt inte haft som tradition att servera Janssons frestelse på julbordet tidigare. I denna variant ersätts dock den beniga lilla salta firren ahackad kapris, vilket är betydligt lugnare för mina nerver eftersom jag inte klarar av att äta fisk som är full av ben (hur mjuka de än är). Om du, liksom jag, har fiskbensfobi eller bara vill testa något nytt, så rekommenderar jag dig att prova denna garanterat benfria Jansson. 

Vegetarisk Janssons frestelse
ca 1 - 1, 2 kg potatis
1 gul lök
3 dl grädde
ca 2 dl mjölk
3 - 4 msk finhackad inlagd kapris
ca 3 msk av kaprisspadet
ca ½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
några matskedar ströbröd
lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skala och finhacka löken. Lägg den i en bunke. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor på längden. Lägg dem i bunken. Ha i den hackade kaprisen, saltet och vitpepparn och blanda allt ordentligt. Lägg över blandningen i formen. Vispa ihop grädden, mjölken och kaprisspadet och häll det i formen. 

Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 60 minuter. Ta ut formen och ta av folien. Strö lite ströbröd över potatisen. Sätt in formen (utan folien) i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 30 - 40 minuter eller tills potatisen är mjuk. Om ytan blir för mörk innan potatisen är mjuk är det bara att lägga på aluminiumfolien en stund igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.