lördag 3 december 2016

Havrerutor


De här mjuka brödrutorna gick hyfsat snabbt att sno ihop. Receptet, som ursprungligen kommer från Allt om Mats hemsida, ger en hel långpanna full med härligt, fluffiga godbitar, som får lite extra tuggmotstånd, smak och karaktär av havregrynen. Himmelskt gott! 😇

Havrerutor
24 - 30 stycken
50 g jäst
6 dl mjölk, 37 C varm
2 tsk salt
2 msk sirap eller farinsocker
2 msk flytande margarin, smält smör eller olja
2 dl havregryn
10 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Vispa ut jästen i mjölken i en stor degbunke. Rör i salt, sirap eller farinsocker, smör, margarin eller olja och havregryn. Tillsätt rågsikten och arbeta in vetemjölet tills du får en smidig klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 5 minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck den med plastfolie eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur  i ca 40 minuter. 

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta ihop den lite och tryck sedan ut den i långpannan. Skär grunda skåror i degen så det blir 24 rutor (se bilden). Täck med en kökshandduk och låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills det är 98 C i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen och för över brödet till ett galler. Täck med duk och låt det kallna. Bryt eller skär brödet i rutor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.